Misstänktes för gruppvåldtäkt mot 14-årig flicka – tre män frias

Uppdaterad 2023-07-05 | Publicerad 2023-07-04

2011 larmade en 14-åring flicka att hon utsatts för en gruppvåldtäkt vid Ribersborgsstranden i Malmö.

Efter dna-träff kunde tre män gripas misstänkta för brottet – 12 år senare – och ställdes inför rätta.

Tingsrätten anser dock att åklagarens utredning inte är tillräcklig för att döma männen och friar därmed samtliga.

Det var den 1 april 2011 som de tre männen – som idag är i 30-årsåldern – misstänks ha utsatt en då 14-årig flicka för grova våldtäkter och sexuella handlingar.

Flickan befann sig på Ribersborgsstranden i Malmö tillsammans med sina vänner och festade när en 17-årig kille bestämde sig för att mötas upp.

– Man bestämmer träff för att umgås helt enkelt. Hon har haft kontakt med honom i några veckor, men de har inte haft någon relation, har kammaråklagare Lina Wiktor tidigare förklarat för Sydsvenskan.

Tillsammans med några vänner mötte 17-åringen upp den 14-åriga flickan på stranden och fortsatte festandet. Flickan ska enligt stämningsansökan ha blivit så pass berusad att hon befann sig i ett ”hjälplöst tillstånd”.

”Särskilt hänsynslös”

I samband med detta misstänks 17-åringen tillsammans med två vänner ha utnyttjat flickan på ett sätt som enligt åklagaren anses ”särskilt hänsynslöst”, sett till att övergreppen begåtts under våld och tvång, samt att gärningsmännen var flera och flickan var både ung och berusad.

De misstänkta våldtäkterna ska ha begåtts på flera platser, däribland ett buskage och en brygga.

Ett flertal personer har i anslutning till händelsen påträffat den 14-åriga flickan som beskrivs som uppriven, ledsen och skärrad.

I bevisningen finns även sperma säkrad från en av de åtalade. Detta påträffades både på flickans kropp och hennes kläder.

Dock kunde ingen av de misstänkta knytas till brottet vid tillfället och utredningen lades ned bara några månader efteråt.

Dock återupptogs den i januari i år i samband med att en av de tidigare misstänkta greps för en grov misshandel i Malmö.

Mannen topsades, vilket gav träff med dna från våldtäktsutredningen. Kort därefter greps ytterligare två män som suttit häktade sedan början av året.

Flickan befann sig på Ribersborgsstranden när hon träffade en av männen som nu frias för våldtäkt.

Tre män frias

Under tisdagen kom domen. Samtliga tre män frias från misstankarna.

Åklagaren hade yrkat på fängelse för grov våldtäkt mot barn, men tingsrätten anser att utredningen inte är tillräcklig för att döma männen.

Så här skriver tingsrätten i domslutet:

”Enligt tingsrätten är åklagarens utredning, som till stora delar bygger på äldre videoinspelningar med målsäganden och hennes vänner, dock inte tillräcklig för att bevisa att männen hade uppsåt till att målsäganden var under 15 år. Det är inte heller bevisat att de hade skälig anledning att anta att målsäganden var under denna ålder, enligt den lag som gällde 2011”.

Slutligen, skriver tingsrätten vidare, är det inte bevisat att de sexuella handlingarna genomfördes med våld eller att flickan var så berusad att hon enligt dåvarande lag befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Aftonbladet har sökt åklagaren och målsägarens ombud utan framgång.