Satelliten Mats första bild från atmosfären

Simon Uggla/TT

Publicerad 2022-11-10

Den svensktillverkade klimatsatelliten Mats har levererat sina första bilder av atmosfären.

Den svensktillverkade forskningssatelliten Mats har levererat sin första bild från rymden. Den föreställer ett ljuslager i jordens övre atmosfär.

Fredagen den 4 november satte satelliten Mats av mot himlavalvet från en rymdhamn på Nya Zeeland. Sedan dess har satelliten hunnit snurra närmare hundra varv runt jorden.

Från kontrollcentret i Stockholm har OHB Sweden, företaget som byggt Mats plattform, genomfört en rad tester, och på onsdagen togs de första bilderna av atmosfären.

Den första bilden, som offentliggjordes av Rymdstyrelsen på torsdagen, föreställer ett skimrande orange-gult fält mot en lila bakgrund. Det rör sig om ett lager av ljus i övre atmosfären.

”Helt fantastiskt”

”Detta är luftsken på höjder kring 80–100 km som sänds ut av energirika syremolekyler. Det är helt fantastiskt att vi ser detta ljuslager direkt på första bilden”, säger Jörg Gumbel, forskningsledare vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Tanken är att forskarlaget, med hjälp av en stor mängd bilder, ska sätta ihop tredimensionella strukturer av atmosfären. Med hjälp av bildmaterialet ska man studera vågfenomen uppe i atmosfären med målet att förstå deras roll i det globala klimatsystemet.

Första på 20 år

Mats – ett namn satelliten delar med 65 000 svenska män – är en akronym av Mesospheric airglow/tomography and spectroscopy, som sammanfattar dess studieområden och mätmetoder.

Satelliten är den första svenska som skjutits upp på över 20 år och är finansierad av Rymdstyrelsen. Initiativtagare till projektet är meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet. Forskargrupper vid Chalmers tekniska högskola och Kungliga Tekniska Högskolan har varit med och utformat satelliten.

Studierna ska pågå under två år och satelliten ska från 600 kilometers höjd, långt över det område den ska studera, blicka nedåt för att samla in information om vågrörelserna mesosfären.

Följ ämnen i artikeln