Trafikverkets vädjan: Ducka inte köerna på E4 – välj inte småvägarna

Publicerad 2023-04-06

Påsktrafiken kan vara tålamodsprövande – inte minst på E4:an norr om Gävle, där det råder omkörningsförbud under högtidshelgen.

Samtidigt vädjar Trafikverket till resenärer om att inte gena sig fram på slingriga småvägar.

– De små vägarna är mycket farligare än de stora vägarna, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Påsken står för dörren, vilket i vanlig ordning kommer att innebära massor av bilar på vägarna.

Högtidshelgen är också en av de mest olycksdrabbade under året.

Därför har Trafikverket och polisen liksom tidigare år beslutat att införa omkörningsförbud på E4:an norr om Gävle under påskhelgen.

– Vi uppmanar alla trafikanter att slappna av och följa flödet. Det finns ingen vits med hetsiga omkörningar, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Inför omkörningsförbud på E4:an

Samtidigt vädjar Trafikverket till trafikanter om att inte välja alternativa vägar för att undvika köstockning.

– De små vägarna är mycket farligare än de stora vägarna, säger Bengt Olsson.

Han lyfter att Trafikverket prioriterar att halkbekämpa de stora vägarna före de små, och uppger att de slingriga småvägarna kan mynna ut i flera omkörningar vilket i sin tur kan leda till fler och farliga trafikolyckor.

– Stanna på de stora vägarna, även om du inte kommer att vara själv där, säger Bengt Olsson.

För att förberedda trafikanterna har Trafikverket gjort upp en karta över de vägar där det förväntas vara högt tryck under påskhelgen.

Vilket framför allt gäller vägarna runt storstäderna i landet samt mellersta delen av Sverige.

Polisen: Hälften av alla bilister kör för fort

Även Polisen varnar för riskerna med den täta trafiken under påskveckan. Främst då mer än hälften av alla bilister kör för fort, enligt myndigheten.

”Alla måste ta ett större ansvar ute på vägarna om vi ska kunna minska antalet döda och svårt skadade på våra vägar”, säger Roger Nilsson, gruppchef för trafikpolisen i Umeå, i ett pressmeddelande.

Köer på E18 påsken 2009.

För att förebygga trafikolyckor har Trafikverket listat flera viktiga tips inför påskveckan: starta i god tid, var utvilad och ha tålamod.

– Man får inte glömma bort att äta. Det är inte bara biltanken som måste ha energi, utan människokroppen också. Därför kan det va bra att ha med en bit mat i bilen alternativt stanna under resans gång, säger Bengt Olsson.

Varnar för isfläckar på nätterna

Bengt Olsson påminner även om vikten av att vara uppmärksam på det som händer utanför vägrenen.

– Vi går från vinter till vår. Därför är det viktigt att regelbundet kasta blicken utanför vägen, så att man inte krockar med storvilt som en älg eller ett rådjur, säger han.

Finns det några tider att köra som är att föredra?

– Nej, alla tider har både fördelar och nackdelar. På dagen är det bättre sikt med ofta mer trafik. På kvällen är det mindre trafik men sämre sikt och större risk för isfläckar här och där samt halka.