Skarpa ord om lastbilsblockad vid Ukrainas gräns

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-12-04

EU:s transportkommissionär Adina Valean är irriterad på Polens regering. Arkivbild.

Tonen skärps mellan EU-kommissionen och Polen kring blockerade lastbilar vid Ukrainas gräns.

– Inte acceptabelt, säger transportkommissionären Adina Valean.

Vid polsk-ukrainska gränsen har polska förare blockerat trafiken sedan början av november. Det görs i protest mot hur de ukrainska bilarna släppts in på den europeiska marknaden – en åtgärd som gjorts gemensamt av EU-länderna för att hjälpa den ukrainska ekonomin under kriget.

De polska förarna menar dock att de blir utkonkurrerade och får flankstöd från den egna regeringen.

– Vi kräver bestämt och otvetydigt ett återinförande av tillståndssystemet. Det fungerade väl fram till våren 2022, säger premiärminister Mateusz Morawiecki till polska journalister enligt nyhetsbyrån AFP.

Hoppas på ny regering

EU-kommissionären Valean är emellertid skarpt kritisk.

– Jag hoppas verkligen att myndigheterna i länderna vid gränsen tar sitt ansvar på ett allvarligt sätt, fräser Valean – och sätter nu sitt hopp till att den nya polska regering, som inom kort väntas ersätta Morawieckis styre, kan agera annorlunda.

– Det är synd för den nuvarande regeringen var väldigt aktiv i att stötta Ukraina från början. Synd att de ska sluta på ett sätt som inte uppskattas.

Cabotageregler

Från svensk sida betonar infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) vikten av att hitta en snar lösning.

– Det är cabotageregler som ska följas. Det finns regler här också förstås för ukrainska transporter, där det finns uppgifter om att det finns förbättringspotential. Men det är viktigt att inte ha låsningar i det här läget, säger Carlson i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln