Ökning av invasiva streptokocker – därför drabbas vissa värre än andra

Publicerad 2023-12-28

Spridningen av invasiva streptokocker har skjutit i höjden under 2023 jämfört med tidigare år.

Forskning visar att personer med en viss arvsmassa löper större risk att råka ut för allvarlig sjukdom.

– Cirka 40 procent i Sverige bär på en av de riskvarianterna som finns, säger Fredric Carlsson, forskare i infektionsbiologi vid Lunds universitet.

Fredric Carlsson forskare i infektionsbiologi

Invasiva grupp A-streptokocker har ökat kraftigt under 2023. Fram till i mitten av december har 1 244 fall registrerats, vilket är den högsta nivån under alla år som Folkhälsomyndigheten fört statistik.

Streptokockinfektion cirkulerar mellan människor och kan leda till svinkoppor eller halsfluss. Under pandemiåren minskade antalet fall av invasiv streptokockinfektion. Enligt Folkhälsomyndighetens siffror registrerades 377 fall under år 2020, 156 fall under år 2021 och 374 fall under 2022.

Att siffrorna nu stiger beror sannolikt på att vår immunitet blivit sämre efter pandemiåren då vi varit mer isolerade än vanligt menar statsepidemiolog Magnus Gisslén, som också är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.

– Mottagligheten för vissa infektioner har ökat på grund av minskad exponering för olika smittämnen under pandemin, det gäller exempelvis streptokocker men också andra bakterier och virus, säger Magnus Gisslén.

– Immuniteten har blivit sämre och det är sannolikt den viktigaste orsaken till att vi nu ser en ökning av streptokockinfekioner. Även om de flesta fall är milda eller helt asymptomtiska, ökar också risken för allvarliga invasiva streptokockinfektioner.

Oftast leder streptokocker enbart till mildare infektioner men i vissa fall kan infektionen bli allvarlig och i sällsynta fall livshotande. Men även om fallen ökat poängterar Magnus Gisslén att dödsfall som följd ligger på samma nivå procentuellt som tidigare år. Runt cirka 10 procent.

I år har 99 personer avlidit fram till och med 15 november.

– Som infektionsläkare vet jag hur snabbt det kan gå och detta är en infektion som vi har mycket stor respekt för inom sjukvården. Blir man allvarligt sjuk gäller det att söka sjukvård snabbt och att snabbt få igång behandling, säger Magnus Gisslén.

 Magnus Gisslén, statsepidemiolog.

Vissa personer löper större risk att drabbas

Invasiva streptokockinfektion kan drabba i princip vem som helst men vissa människor löper större risk för ett livshotande sjukdomsförlopp. Personer som bär på en särskild variant av genen Sting. Det visar ny forskning för i år vid Lunds universitet.

– Blir bakterien invasiv kan det bli farligt. Då kan det kallas mördarbakterie eller köttätande bakterie och kan ge upphov till livshotande sjukdomar som septisk chock eller djupgående mjukdelsinfektioner som kan leda till att man måste amputera den infekterade kroppsdelen, till exempel armar eller ben, säger Fredric Carlsson, forskare i infektionsbiologi vid Lunds universitet.

Cirka 40 procent i Sverige bär på en Sting-variant som ger ökad risk för livshotande infektion.

– En person med den ”dåliga” genvarianten av Sting löper 20 procents risk att få en kroppslem amputerad vid en invasiv infektion av de värsta bakterierna. För personer med den ”bra” genvarianten är risken bara tre procent, säger Fredric Carlsson.

Vissa personer riskerar att drabbas värre, visar forskningen.

Följ ämnen i artikeln