Miljöpartiet anmäler klimat– och miljöministern till KU

Efter Aftonbladets avslöjande

Publicerad 2023-08-25

Miljöpartiet KU-anmäler klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) efter Aftonbladets avslöjande om regeringens vändning om hur många kärnreaktorer som ska byggas.

MP anser att regeringens agerande kan bryta mot grundlagen.

– Det är helt grundläggaren att svenskarna ska kunna tro på ett statsråd, att hon inte far med osanning, säger MP-ledamoten Linus Lakso.

Aftonbladet kunde på fredagen avslöja att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris uttalade mål om att minst tio nya kärnkraftsreaktorer krävs till 2040-talet, tvärt dragits tillbaka.

Dessutom har regeringen valt att städa undan det pressmeddelande som skickades ut med det uttalade målet.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)

Nu väljer Miljöpartiet att anmäla statsrådet till riksdagens konstitutionsutskott. Partiet anser att klimat- och miljöministern har brutit mot grundlagen och pekar på kravet på saklighet som finns i regeringsformen.

– Det är väldigt allvarligt. Man har haft ett väldigt högt tonläge i energidebatten och understrukit behov av förtroende. Det är helt grundläggande att svenskarna ska kunna tro på ett statsråd, att hon inte far med osanning. Vare sig det är fakta eller regeringens politik, säger Miljöpartiets energipolitiske talesperson Linus Lakso.

MP-ledamoten Linus Lakso

– Det är inte så förtroende byggs och det börjar bli lite av ett mönster.

MP-ledamoten anser också att det är särskilt allvarligt att regeringen valt att ta bort pressmeddelandet, där målet om tio kärnkraftsreaktorer fanns med, från sin hemsida – utan en formell rättelse eller kommentar.

– Man måste ju kunna lita på att när en minister håller en pressträff i regeringskansliet, att det som presenteras där då är sant och korrekt, att det är regerings politik och att det uppfyller regeringsformens krav på saklighet.

– Det är väldigt, väldigt tveksamt om så är fallet. Min bedömning är att det inte är det, men nu ska KU granska detta.

Även Socialdemokraterna är mycket kritiska till regeringens agerande om kärnkraften.

– Det är häpnadsväckande när ett statsråd lämnar ett tydligt besked utan att det finns grund för det i regeringens politik. Att man sedan också väljer att smyga med att man har gjort fel i stället för att kommunicera tydligt vad som gäller är väldigt konstigt, säger Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och partiets främste representant i riksdagens näringsutskott.

– I ett läge där energibranschen behöver tydliga villkor så kan man inte hantera det här som en lekstuga.

S kräver nu att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) går ut och meddelar vad som verkligen gäller.

– Det duger inte att man gömmer sig undan som Romina Pourmokhtari gör. Man måste stå för vad man har gjort, säger Fredrik Olovsson.

Ebba Buschs statssekreterare Daniel Liljeberg har tidigare bekräftat för Aftonbladet att Romina Pourmokhtaris kärnkraftsuttalande inte stämmer överens med regeringens politiska ambitioner.

Trots det står klimat- och miljöministerns närmsta medarbetare, statssekreterare Daniel Westlén, fast vid uttalandet – som alltså dragits tillbaka.

– Det här är förankrad regeringspolitik sedan länge, då det i Tidöavtalet står att Sverige kommer att behöva minst 300 TWh år 2045. Hälften av detta kommer att behöva vara planerbar elproduktion. Det är ren matematik att det innebär ökad elproduktion motsvarande tio konventionella kärnkraftsreaktorer, skriver Daniel Westlén i en kommentar.

På frågan om varför pressmeddelandet, och spåren efter uttalandet från Romina Pourmokhtari, togs bort hänvisar ministerns stab tillbaka till Ebba Buschs statssekreterare.