Regeringen svänger om kärnkraftsreaktorerna: ”Inte fastställt mål”

Publicerad 2023-08-25

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) annonserade stort att minst tio nya kärnkraftsreaktorer krävs till 2040-talet.

Men regeringen har nu dragit tillbaka uttalandet och spåren efter utspelet är bortstädade.

– Regeringen har inte fastställt mål eller bedömning på den detaljnivån, säger statssekreterare Daniel Liljeberg.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari var säker på sin sak när hon mötte pressen i augustivärmen.

– Regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talet, sa statsrådet på en presskonferens.

Ett medföljande pressmeddelande skickades snart ut som också slog fast att ”Sverige behöver tre gånger så mycket kärnkraft om 20 år”.

Men uttalandet om hur mycket kärnkraft som Sverige behöver skulle snart dras tillbaka.

– Analysen som hon gjorde vilar inte på något, säger en källa på regeringskansliet.

Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2.

”Gått över sina befogenheter”

Vad som gäller för energiproduktionen, med olika energislag, ska klargöras senare – i regeringens energiproposition som just nu bereds på klimat- och näringslivsdepartementet. Det arbetet leds av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Regeringen ska hålla flera möten, bland annat med olika delar av näringslivet, för att hämta in synpunkter innan propositionen läggs fram under hösten.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under en pressträff den 9 augusti.

Efter att Romina Pourmokhtari höll presskonferensen togs pressmeddelandet bort och ersattes av ett nytt där målet om tio reaktorer inte fanns med.

Enligt uppgift till Aftonbladet anses Romina Pourmokhtari ha gått över sina befogenheter när hon slog fast att regeringens linje är att motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talet.

Kärnkraftsuttalandet följde inte heller den rutin för gemensam beredning som gäller på regeringskansliet, berättar en källa.

– Det hör inte direkt till vanligheterna att man tar bort pressmeddelanden, säger källan.

Daniel Liljeberg, statssekreterare med ansvar för energifrågor.

Ebba Buschs statssekreterare med ansvar för energifrågor, Daniel Liljeberg, bekräftar att det inte finns något mål som stämmer överens med klimat- och miljöministerns uttalande.

– Regeringen har inte fastställt mål eller bedömning på den detaljnivån, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

– I propositionen kommer fokus vara på att återuppbygga ett fossilfritt elsystem som kan leverera den el svenska hushåll och företag behöver till rimliga priser. För att åstadkomma det behöver elsystemets samtliga delar i form av elproduktion, till exempel ny kärnkraft, elnät och elanvändare beaktas.

Statssekreteraren skriver vidare att Sverige kommer att behöva minst en fördubblad elproduktion till 2045, men att kärnkraftens andel i det är oklar.

– Exakt hur mycket beror på många omständigheter. Var reaktorerna byggs och var elkonsumtionen sker och andra omständigheter.

Aftonbladet har vid flera tillfällen sökt Romina Pourmokhtari för en kommentar, men ministerns pressekreterare har inte återkommit.