Kan de nya sanktionerna tvinga Nordkorea att backa?

De tuffaste sanktionerna hittills mot Nordkorea ska givetvis inte avfärdas som meningslösa. Men betänk att skurkstaten lyckats utveckla kärnvapen trots en lång räcka sanktioner genom åren. Kim Jong-uns hårda svar visar att regimen inte tänker vika sig.

Kim Jong-un.

Under många år var Nordkorea ett irritationsmoment för omvärlden. En regim som totalt struntade i alla internationella avtal och förbudet att utveckla kärnvapen.  
En regim som verkade leva i en egen låtsasvärld, fastfrusen i en kommunistisk Stalinbubbla. 
En regim som framförallt var ett problem för den inhemska befolkningen som lever under starkt politiskt förtryck och i många fall stor fattigdom. 
Sedan den unge diktatorn tog över för drygt fem år sedan har Nordkorea utvecklats till ett allt allvarligare hot mot fred- och säkerhet i regionen och i världen. 

Fast besluten

 Kim Jong-un verkar fast besluten inte bara att utveckla Nordkoreas kärnvapen. Han driver dessutom på för att landet ska få kapacitet att attackera det amerikanska fastlandet med dessa massförstörelsevapen. Bara då känner sig diktatorn säker på att ingen ska våga försöka störta hans terrorvälde. 
Få tror att Nordkorea på allvar skulle attackera omvärlden med kärnvapen, det vore rena självmordsoperationen. Ändå känns det minst sagt otryggt att en så oberäknelig diktatur ens har möjligheten att hota sin omvärld. 
Därför lyckades omvärlden samla sig till något så ovanligt som total enighet i FN:s säkerhetsråd när man den gångna helgen röstade 15-0 för att införa de tuffaste sanktionerna hittills mot regimen i Pyongyang.
Till och med Kina, Nordkoreas enda allierade, röstade ja till att stoppa en tredjedel av regimens exportinkomster. Därtill pressade av USA:s president Donald Trump.  

Motsatt effekt

Problemet är att det långtifrån är första gången som FN röstar för sanktioner mot Nordkorea. Ända sedan 2006 då landet genomförde sitt första kärnvapentest har Nordkorea utsatts för olika sanktioner. Förhoppningen har varit att få regimen att ge upp försöken att utveckla kärnvapen och bärraketer som kan leverera dessa på stora avstånd. Effekten har blivit den rakt motsatta. Särskilt sedan Kim Jong-un 2012 tog över makten efter sin pappa Kim Jong-ils död.
Internationella experter fruktar att Nordkorea inom fem eller högst tio år har kapaciteten att nå USA:s västkust med kärnvapen. Något som president Trump sagt att USA omöjligen kan acceptera.  

Lovar hämnas

Frågan är bara hur han ska stoppa Kim Jong-un. Sanktioner har inte hindrat Nordkorea fram till nu. Samtal har inte hjälpt.
Den gångna helgen erbjöd USA:s utrikesminister Rex Tillerson nya samtal om Nordkorea upphör med sina kärnvapen- och robottester. Inte mycket talar för att Kim Jong-un kommer att hugga på det betet. Särskilt inte som han kallar de nya sanktionerna för "en kränkning" och att han ska hämnas "med vilka medel som helst". 
I så fall återstår bara en militär lösning. Trump har hotat med att alla möjligheter ligger på bordet. Samtidigt inser han och resten av världen vilka extrema risker för ett kärnvapenkrig som ett anfall mot Nordkorea innebär.  Därför vill alla undvika en militär konfrontation men ändå uppnå målet att hindra Nordkorea från att nå full kärnvapenkapacitet.

Klockan tickar

Frågan är bara hur det ska gå till. Avgörande för om sanktionerna ska tvinga Kim Jong-un att backa den här gången blir förmodligen om Kina genomför dem fullt ut eller inte. 
Vid tidigare sanktioner har Kina läckt. Peking vill inte att regimen i Pyongyang faller. Den utgör en buffert mot USA-vänliga Sydkorea och Kina fruktar dessutom att miljontals flyktingar ska välla in. Samtidigt fortsätter kärnvapenklockan att ticka. Vad blir omvärldens nästa steg om sanktionerna inte får önskad effekt?