Ukraina: ”Sista strid” om Mariupol i dag

Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2022-04-11

Ukrainska styrkor förbereder sig för en ”sista strid” om kontrollen över hamnstaden Mariupol.

Ammunitionen börjar ta slut.

”Det innebär döden för vissa av oss och fångenskap för övriga”, skriver armén på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina

Den strategiskt viktiga hamnstaden i sydöstra Ukraina har belägrats av Ryssland sedan invasionen inleddes den 24 februari.

Striderna har varit mycket omfattande och hårda. Uppemot 90 procent av byggnaderna i Mariupol tros vara förstörda eller skadade.

President Volodymyr Zelenskyj uppgav under måndagen att tiotusentals har dött, en uppgift som dock inte har gått att bekräfta.

– Mariupol har förstörts, tiotusentals har dödats, men trots detta slutar inte ryssarna med sin offensiv, sa han i ett tv-tal till sydkoreanska politiker.

Satellitbild på hamnen i Mariupol från den 6 april.

Ryssland har sedan tidigare deklarerat att man tagit över delar av staden, men vissa delar har Ukraina fortfarande kontroll över.

Det kan vara på väg att ändras.

”I dag blir förmodligen den sista striden eftersom ammunitionen håller på att ta slut”, skriver den 36:e marinbrigaden i ukrainska armén på Facebook.

”Det innebär döden för vissa av oss och fångenskap för övriga.”

I inlägget står det också att den ukrainska armén både har tryckts tillbaka och omringats av den ryska armén.

Teatern i Mariupol bombades i mars.

Ryssland har skiftat fokus till östra Ukraina efter att ha misslyckats med att ta huvudstaden Kiev, och under helgen har flera attacker skett i både Donetsk (där Mariupol ligger) och Luhansk.

Ukrainsk underrättelsetjänst uppgav i helgen att Ryssland inlett en ”dold mobilisering” och att över 60 000 soldater kallats in för att stärka upp i Donbass-regionen, som omfattar Donetsk och Luhansk.

Den ryska strategin fokuserar på att etablera sig i de östra delarna av Ukraina med mål att skapa en landkorridor mellan Krimhalvön och Donbass, för att på så vis ha kontroll över stora delar av den ukrainska kusten.

På väg ditåt är också en tolv kilometer lång militärkonvoj.

– Uppdraget för konvojen är att förstärka fronten i östra Ukraina. Man ska se till att Ryssland inte förlorar kriget i östra Ukraina till skillnad från så som det gick i Kiev, sa Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, till Aftonbladet i helgen.