Putins bisarra tv-framträdande: ”Vart tog han vägen?”

Publicerad 2022-03-18

Vladimir Putins tal till nationen fick ett märkligt slut.

Mitt i meningen försvann den ryske presidenten.

”Vart tog han vägen?”, frågar sig Financial Times-journalisten Max Seddon.

Under fredagen anordnades en jättemanifestation på Luzhniki-stadion i Moskva där VM-finalen i fotboll spelades 2018.

Flera artister uppträdde på tillställningen för att fira årsdagen för annekteringen av Krimhalvön. Däribland Polina Gagarina, som kom på andra plats när Måns Zelmerlöv tog hem Eurovision-finalen 2015.

Enligt Washington Post ska statligt anställda ha bussats till arenan för att delta i manifestationen. Tidningen rapporterar också om ett informationsblad som lagts upp på Twitter där människor lockas med 500 rubel och varm mat för att ta sig dit.

– De stuvade in oss i en buss och tog hit oss, säger en student utanför arenan.

Rysslands president Vladimir Putin möttes av klang och jubel när han steg upp på scenen. Han inledde sitt tal med att prata om allt som Ryssland påstås ha gjort på annekterade Krim – och sade att medborgarna i Donetsk och Luhansk stått upp mot ”nazister” som utför folkmord.

Något Östeuropa-experten Stefan Ingvarsson avfärdar som ren lögn.

– Det är väldigt många lögner och det är viktigt att göra en faktagranskning här. Det är ändå anslående att Putin säger ”vi har aldrig haft sån enighet i Ryssland” för det är inte sant. Vad vi än vet om opinionsläget i Ryssland vet vi att det inte är enigt, säger Ingvarsson som är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.

Märkliga scener

Kort därefter inträffade något som fick tv-tittarna att haja till.

Putins tal avbröts plötsligt innan den ryske presidenten försvann och en patriotisk låt började spela.

”Här är videon där Putin plötsligt försvinner, vart tog han vägen?”, frågar sig Financial Times Moskva-chef Max Seddon på Twitter.

Även SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström var förbryllad.

– Direkt efter hans sista ord kom sångerna igen. Det är lite förvånande hur det slutar, men talet är en uppenbar mobilisering av patriotiska krafter, säger han i SVT:s sändning

Inspirerad av Zelenskyj och Trump

Stefan Ingvarsson noterade också en förändring i den ryske presidentens retorik.

– Jag är inte säker på att jag såg hela talet, men han kallar situationen i Ukraina för en specialoperation och säger ”våra killar krigar”. Det är ett nytt användningsområde av verbet krigar och på något sätt ett erkännande av att man genomför någon form av krigföring, säger han.

Ingvarsson tror att talet, som hölls inför fullsatta läktare, inspirerats av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s tidigare president Donald Trump.

– Vi har precis sett Putin i en helt annan miljö än de två skrivbord vi sett honom vid tidigare. Han är ute bland folket och det är tydligt att man har två förebilder: Zelenskyj som visar sig bland ukrainare och Trump som håller rallyn i USA. Det är flaggviftande, en stor stadion, körer och man eldar upp massan. Man har tagit steg vidare för att hantera att kriget inte går bra och att man inte uppnått några av sina politiska mål.