Tårgas mot indiska bönder i traktorprotest

Kristin Groth/TT

Publicerad 2021-01-26

Tusentals indiska bönder, många i traktorer eller till häst, har tagit sig igenom polisens avspärrningar in till huvudstaden New Delhi. Några har tagit sig upp på det historiska röda fortet i staden där de viftar med flaggor.

Polisen har använt tårgas mot demonstranterna.

Sammandrabbningarna med de protesterande bönderna, som går in mot stadens centrum norrifrån, kommer samtidigt som regeringen håller sin stora militärparad under högtidlighållandet av republikens dag i Indien.

Inrikesdepartementet har beslutat att stänga ned internet i delar av huvudstadsregionen, rapporterar tidningen India Today.

Ledare för ett fackligt jordbrukarförbundet uppmanar bönderna att återvända till sina ursprungliga protestplatser utanför staden. Uppmaningen ser ut att följas av ett stort antal, rapporterar tidningen.

Polisen har tagit till omfattande säkerhetsåtgärder för att stoppa demonstranterna, som protesterar mot tre nya lagar gällande upphandling och försäljning som trädde i kraft i september. Bönderna befarar att en avreglering av jordbruket kan leda till att de inte längre får garanterade minimipriser för sina produkter.

Röda fortet

En demonstrant har omkommit av en hjärtattack i samband med protesterna, uppger polisen för India Today. En polisutredning har inletts med anledning av dödsfallet.

Röda fortet, som demonstranter tagit sig upp på efter att ha forcerat polisavspärrningar, är bland annat platsen där premiärminister Narendra Modi brukar hålla ett årligt tal.

– Modi kommer att höra oss nu, han måste höra oss nu, säger bonden Sukhdev Singh från delstaten Punjab, till tidningen.

Tillstånd senare

En demonstration hade fått tillstånd att genomföras under dagen, dock efter att militärparaden avslutats.

– Vi ska visa regeringen att vi menar allvar, säger demonstranten Nareesh Singh i sin traktor vid stadens utkant till nyhetsbyrån AFP.

Långa köer med traktorer befinner sig även vid andra stora vägar in mot staden, där bönder har demonstrerat mot reformerna i två månader. Kravet är att lagen ska dras tillbaka, men hittills har regeringen endast erbjudit att skjuta upp den i 18 månader.

Oppositionsledaren Rahul Gandhi uppmanar på Twitter regeringen att dra tillbaka de nya lagarna för landets bästa.

"Våld är inte lösningen på något problem", skriver han på Twitter.