Duaa, 12, ska utvisas till Pakistan – riskerar att bli bortgift

Fallet har väckt enormt engagemang i Gällivare

Publicerad 2023-02-04

Tolvåriga Duaa

Hon flydde från Pakistan för att rädda livet på sin ofödda dotter.

Nu ska Tahira kastas ut – och tolvåriga Duaa tvingas lämna det enda hem hon någonsin haft.

– Myndigheterna skickar oss till helvetet.

Hon hittar till Sjöparksbadet på Hellebergsvägen i sömnen. Hon har varit på bowlinghallen Malmberget fler gånger än hon kan räkna.

Men Duaa Masood har ingen aning om var det finns en simhall i Lahore. Och även om hon skulle hitta dit genom de myllrande gränderna i den pakistanska jättestaden så skulle hon nog aldrig släppas in. Enligt mamma Tahira, 38, skulle den tolvåriga Gällivaretjejen inte ens tillåtas att lämna hemmet.

– Här kan Duaa gå ut på egen hand. Hon kan promenera ner på stan vid 20–21 på kvällen och träffa sina kompisar.

– I Pakistan skulle hon inte ens få stå vid fönstret. Hon skulle leva som en slav och vara helt kontrollerad av män.

Duaa lägger till:

– Det är Sverige som är mitt land, inte Pakistan. I Gällivare känner jag nästan alla. I Pakistan känner jag ingen.

Fallet har väckt enormt engagemang i Gällivare.

Lämnade två söner i Pakistan

Tahira Masood var gravid med Duaa när hon kom till Sverige 2010. Hon flydde och lämnade de två sönerna kvar i hemlandet efter att en läkare berättat att hon väntade en flicka.

– Min man hade en gång tidigare tvingat mig att göra abort när vi fått reda på att vi skulle få en dotter, säger Tahira.

– Jag ville inte att samma sak skulle hända igen, så jag sa till doktorn att han inte skulle säga något till min make. Sedan gav jag mig av.

Tahira Masood menar att dottern Duaa nått en ålder som innebär att hon riskerar tvångsgifte i Pakistan.

Tahira blev bortgift redan som 14-åring. Maken förfalskade då hennes personbevis och lade på fyra år för att kunna genomföra giftermålet. Detta intrång har förföljt Tahira i kampen för att få rätt mot de svenska myndigheterna.

– Hon har sökt asyl flera gånger, men fått avslag. Eftersom hon är etablerad på arbetsmarknaden valde vi då att ansöka om arbetstillstånd, säger advokat Karin Müchler, familjens tidigare ombud.

– Tahira uppfyller alla krav, men på grund av att hennes papper förfalskats ansåg myndigheten att hon inte kunnat styrka sin identitet.

”Blir förbannad”

Tahira arbetar i skolköken runtom i Gällivare, och familjens fall har engagerat hela kommunen. Över 8 000 personer har skrivit på en namninsamling för att få Migrationsverket att ändra sitt beslut. I slutet av december samlades massor av vänner, kollegor och lärare för att demonstrera mot myndigheternas agerande.

”I Pakistan skulle hon inte ens få stå vid fönstret”, säger mamma Tahira.

– Jag känner för Duaa och jag blir förbannad på paragrafrytteriet. Det är en skandal. Hon är en Gällivaretjej, sa mentorn Mats Rantapää till tidningen NSD i samband med manifestationen.

Tahira Masood menar att dottern Duaa nått en ålder som innebär att hon riskerar tvångsgifte i Pakistan. Den bilden delas av det tidigare ombudet Karin Müchler.

– När Tahira var barn blev hon utsatt för barnäktenskap och fick sina id-handlingar förfalskade. Nu drabbar detta både henne och hennes dotter, säger hon.

– Det visar hur utsatta kvinnor och flickor är i många länder i världen.

Flygbiljetterna är bokade

Familjen har begärt att Migrationsverket ska göra en ny prövning av ärendet. Men både myndigheten och den högre instansen, Migrationsdomstolen, har sagt nej.

”Det har inte förts fram några individuella omständigheter till stöd för att Duaa Masood skulle riskera tvångsäktenskap eller könsrelaterad förföljelse i övrigt vid ett återvändande till hemlandet. Det har inte kommit fram i utredningen att hon mottagit något konkret hot om att giftas bort”, skriver domstolen i sitt avgörande.

Nu står allt hopp till att Migrationsöverdomstolen beviljar en ny prövning. Men det är långtifrån säkert. Och tiden är knapp.

– Det har bokats biljetter redan. Den 13 februari vill de att vi ska resa, först till Stockholm och sedan vidare till Pakistan, säger Tahira.

– Jag har gjort allt det här för att rädda min dotters liv. Jag har kämpat och jobbat och aldrig tagit emot en krona i hjälp från någon.

Den långdragna processen och den stora osäkerheten har gjort att Duaa mår mycket dåligt.

– Hon har flera gånger sagt: ”Mamma, varför födde du mig? det vore bättre om jag hade stannat i din mage”. Jag vet inte vad jag ska ta mig till om vi tvingas åka till Pakistan.

Aftonbladet har sökt Migrationsverket för en kommentar.