Rysk korvkung kritiserade kriget – hittades död på indiskt lyxhotell

Publicerad 2022-12-28

Korvmiljardären Pavel Antonov kritiserade president Putin.

Nu har han hittats död på ett lyxhotell i Indien.

Bara två dagar tidigare dog en annan rysk man på samma hotell.

Den ryske oligarken Pavel Antonov, 65, har hittats död på ett lyxhotell i Indien efter att ha fallit från tredje våningen, rapporterar The Times.

Antonov är känd för att ha startat det stora korvföretaget Vladimir Standard. Enligt Forbes var han god för 130 miljoner pund (1,6 miljarder svenska kronor) tack vare sina företag.

Han var även medlem i Putins parti Enade Ryssland och uttalade sig i somras kritiskt mot det pågående kriget i Ukraina. Kort efter ska han ha bett om ursäkt och förtydligade att han var anhängare till president Vladimir Putin, enligt tidningen.

Antonov var på besök i Indien för att fira sin födelsedag tillsammans med några vänner. Polisen i Indien säger att Antonov tog livet av sig, men den rättsmedicinska undersökningen har inte offentliggjorts, skriver CNN.

Pavel Antonov.

Högprofilerade ryssar dör

Den 65-årige oligarken är inte den första som dött under 2022. Vladimir Bidenov, en annan medlem i partiet, hittades död på samma hotell två dagar innan julafton. Enligt rapporter ska han ha dött av en hjärtattack eller en stroke.

The Times uppmärksammar att över 20 högprofilerade ryssar dött sedan Vladimir Putin invaderade Ukraina i slutet av februari. Flera tjänstemän vid de stora företagen Gazprom, Novatek och Lukoil har enligt rapporter tagit livet av sig under året.

Flera högt uppsatta personer har uppmärksammat att det kanske inte rör sig om självmord i samtliga fall. Energianalytikern Mikhail Krutikhin pratade i september om att Ryssland ”gör sig av” med människor som sitter på känslig information.

Finansmannen och Kreml-kritikern Bill Browder har pratat om att affärsmän kan ha dödats efter att ha vägrat hjälpa till att finansiera kriget i Ukraina.

Vladimir Putin.

Följ ämnen i artikeln