Hasina, 37: Talibanerna förbjuder smartphones och bilradio

”Slog en flicka framför hennes pappa”

Uppdaterad 2021-08-20 | Publicerad 2021-08-19

Talibanerna har lovat att offentligt anställda och kvinnor kan vara trygga under deras styre – något som många Kabulbor tvivlar på.

Bilder på kvinnor i skyltfönster har börjats suddas ut och nu kommer uppgifter om att talibanerna börjar förbjuda bilradios och smartphones.

– De vill inte att folk ska kunna ta bilder, säger svenska Hasina, 37, som är fast i staden efter att talibanerna tog makten.

Fem dagar har gått sedan talibanerna tog kontroll över Kabul och utropade seger över de afghanska regeringsstyrkorna efter en nio dagars våldsam offensiv.

I sin systers lägenhet i den afghanska huvudstaden sitter Hasina, 37. Hon lämnade sin man i Sverige och åkte hit för att besöka sin familj i juli.

Då lyckligt ovetandes om att hon skulle hamna mitt i den väpnade islamistgruppens maktövertagande av landet.

– Vi vågar inte gå ut, talibanerna styr hela staden och de går runt med vapen i handen. Folk är väldigt rädda, man vet inte vad de kommer göra, säger Hasina.

Har upprättat check points

En del affärer har börjat öppna igen efter att ha hållit stängt de senaste dagarna, men många affärer, liksom skolor, universitet och banker är fortfarande stängda. Talibanerna har upprättat checkpoints runtom i staden och söker igenom bilar.

– De säger till folk att de inte får ha smartphones som Iphone eller android. De vill inte att folk ska kunna ta bilder. De tar också radios ur folks bilar så de inte kan lyssna på musik, säger Hasina som varit utanför lägenheten en kort stund.

Talibaner kontrollerar passerade fordon vid en checkpoint i Kabul.

Rädslan får butiksägare att ta ner eller måla över bilder av kvinnor i skyltfönster, berättar hon. Och många vittnar om att kvinnor och flickor försvunnit från gatorna.

– Det är bara talibaner, journalister och män på gatorna. De kvinnor som jag ser ute har heltäckande hijab. Så var det inte innan, inte alls. Min syster och min systerdotter sitter hemma nu och vågar inte gå ut.

Hennes syster och systerns man är särskilt rädda. De har jobbat för staten och den nu fallna regeringen. Det sägs också att talibanerna har börjat gå hem till folk för att leta efter offentligt anställda och afghaner som jobbat för utländsk makt.

”Straffad för västerländsk livsstil”

19-årige Ali som bott i Kabul sedan han utvisades från Sverige 2019 har inte lämnat hemmet de senaste dagarna av rädsla att möta talibaner.

Två av hans vänner har stoppats på gatan av talibaner som ville gå igenom deras telefoner för att se vilka kontakter de hade.

– Jag är rädd att de ska stoppa mig och att de ska se att jag har kontakt med folk Sverige, så jag försöker ta bort allt från min telefon. Man blir svårt straffad om man har västerländsk livsstil eller tankar om demokrati, speciellt om man har varit i väst.

Han säger att kvinnor och flickor nu ser sin frihet bli kraftigt begränsad.

– Ingen flicka får gå ut med jeans, igår slog de en flicka framför hennes pappa och ingen vågade stoppa dem.

Ali, 19, bor på ett studentboende i Kabul.

Utlovar amnesti

Talibanerna har utlovat en amnesti för alla som jobbat för den afghanska regeringen. De har också försäkrat att kvinnor kommer ges plats i politiken och ska få studera på universitet.

Bedömare tror att det kan vara en pr-strategi för att bli erkända och accepterade av omvärlden.

Talibaner patrullerar gatorna i området Wazir Akbar Khan i Kabul.

Och många afghaner är skeptiska. De dramatiska scenerna på Kabuls flygplats under måndagen, då folk klättrade upp på flyg och klamrade sig fast på lyftande flygplan, vittnar om den skräck många känner.

Hasina, som försökt köpa en biljett hem i två veckor, tog sig också dit men vände när hon möttes av kaoset. När hon kan resa hem till Sverige vet hon inte.

– Jag vet inte hur länge jag kommer stanna här.

DAILY Fast i Kabul – Ali, 19, berättar

Aftonbladet Daily med Ali, 19, boende i Kabul.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen