Studie: Vaccinets effekt borta efter nio månader

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2021-12-27

Coronavaccinets effekt kan vara borta efter nio månader, visar en studie från Umeå universitet.

Allra snabbast går det för de som är äldst och skörast.

– Det är olyckligt för de råkar mest illa ut om de får covid, professorn Peter Nordström.

Studien har varken hunnit granskas av experter eller publicerats i en vetenskaplig tidskrift, men väcker redan stor uppmärksamhet.

– Den är publicerad som en preprint. Det är en ny företeelse man kommit på under pandemin för att man tycker att det är viktigt att även fynd som inte granskats kan behöva komma ut, säger Peter Nordström, som är professor i geriatrik på Umeå universitet och en av dem som ligger bakom studien.

– Jag tror mig veta med hundra procents säkerhet att den är mest nedladdad av alla preprints och de är över 10 000. Den har väckt väldigt stor uppståndelse, säger han.

Borta efter nio månader

Studien bygger på forskning från 5,8 miljoner individer, som följts under nio månader, och visar hur vaccinets effekt sjunker över tid.

– Oberoende av vaccin ser effekten ut att halveras ett halvår efter den andra sprutan, säger Peter Nordström.

Efter sju månader har effekten sjunkit till 23 procent och efter nio har forskarna inte kunnat se några tecken på fortsatt effekt. Snabbast går det för äldre personer.

– De har sämre vaccinationseffekt och det ser dessutom ut att avta snabbare. Det är olyckligt eftersom att det framför allt är de äldre man behöver skydda då de råkar mest illa ut om de får covid.

Professor Peter Nordström, överläkare och avdelningschef vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.

”Avtar snabbare för män”

Forskarna har även kunnat se att effekten avtar snabbare för män än kvinnor och att det kan skilja sig markant mellan olika tillverkare.

– Det ser ut som att Moderna och Pfizer har lite bättre effekt än Astra Zeneca, som är vektorbaserat. Där har vi inte kunnat se någon effekt efter fyra månader, säger han och lägger in en brasklapp:

– Men man ska säga att de här associationerna blir osäkra ju mindre subgrupper vi tittar på. När man börjar söka samband i mindre grupper är sannolikheten större att det man hittar beror på slumpen.

Tar strid på Twitter

Enligt Peter Nordström bekräftar studien behovet av en tredje vaccindos.

– Om man tittar på Israel, som var först ut att vaccinera hela befolkningen. Ett halvår senare fick de en våg av covid som var kraftigare än någon man tidigare sett. Sedan slog man ner den med att snabbt vaccinera en stor del av befolkningen med en tredje dos. Så det finns ju ”real world evidence” på att en tredje dos är effektiv.

I sociala medier har det spridits rykten om att studien från Umeå universitet skulle visa på en ökad risk att dö om man vaccinerat sig, något som Peter Nordström slagit tillbaka mot.

– Det har varit en stor grej så jag har startat ett Twitterkonto för att möta just det där. Eftersom vi vaccinerar de som är äldst och sjukast först så ska det vara en överdödlighet, annars har man gjort fel. Om man hade vaccinerat barn först skulle det i stället varit minskade dödstal. Det här leder bara till desinformation och gör människor rädda.