Årets mest deprimerande dag är här – hur mår du?

Publicerad 2022-01-17

I dag är dagen vi ska må sämst.

Det är kallt, pengarna är slut och nyårslöftena överges. Den tredje måndagen i januari är den mest deprimerande dagen på året.

Men stämmer det? Chatta med oss om hur du mår!

Denna chatt är stängd.

  • Karin Schmidt
    17 jan 2022

    Då avslutar vi denna chatt. Vi önskar er alla en bättre morgondag!

  • 17 jan 2022

    Jag och min kära pojkvän insåg precis att vi firar ett halvår tillsammans på ”årets deppigaste dag”. På så sätt har vi gjort det till en allt annat än deppig dag. Kram på er och hoppas ni hinner göra ”Blue Monday” till en succé!

    Claudia Olofsson
  • 17 jan 2022

    Hoppas det löser sig Sandra det kändes i hjärtat kram till dig.

    Kattis
  • 17 jan 2022

    Hoppas att det löser sig för dig Sandra!

    Ann
  • 17 jan 2022

    Ser på Handboll och pengarna är inte slut men Januari är en riktigt Tråkig månad men väntar på OS!

    Kattis

För nästan tjugo år sedan frågade en resebyrå psykologen Cliff Arnall om han kunde skriva en formel för årets mest deprimerande dag.

Arnall byggde den på väder, hur mycket tid det gått sedan julafton, hur länge sedan man misslyckats med sina nyårslöften, väder och annat som kan tänkas påverka humöret.

– De frågade mig vilken dag som vore bäst att boka en semester på, då fanns faktorer som pekade på den tredje måndagen i januari som särskilt deprimerande, sade psykologen till The Daily Telegraph 2013.

Tagit avstånd

Dagen har kommit att kallas för ”Blue Monday”.

Men Cliff Arnall har tagit avstånd från formeln, och beskriver dagen som en självuppfyllande profetia skriver The Independent.

– Det är inte särskilt hjälpsamt att bara slänga ur sig det och säga ”här har ni”.

Stephen Buckley på välgörenhetsorganisationen Mind menar att det finns en risk för att depression och psykisk ohälsa bagatelliseras av sådana PR-kupper.

– Antyder man att vem som helst kan vara deprimerad en enda dag riskerar vi att förminska upplevelserna hos dem som lever med en allvarlig sjukdom.

Följ ämnen i artikeln