Fängelse för brutala beställningsmordet i Malmö

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2019-12-20

Sommaren 2018: Polisens kriminaltekniker arbetar natten till tisdagen på von Rosens väg i Rosengård i Malmö efter att en man i 20-årsåldern skjutits till döds. Arkivbild.

Offret sköts med pistol flera gånger i huvudet och kroppen av en maskerad gärningsman som kom åkande på moped. Två män som åtalats för inblandningen i mordet i Rosengård sommaren 2018 döms nu till flera års fängelse.

Flera vittnen har kunnat beskriva gärningsmannen på mopeden. Han döms nu till tolv år och sex månaders fängelse. Den andre mannen, 29 år, som åtalades för medhjälp till mord döms till fängelse i fyra år.

Två timmar efter dödsskjutningen hittades mopeden uppeldad, och i ett buskage cirka 30 meter därifrån låg mordvapnet. På det fanns dna från den 22-årige man som nu dömts.

Polisens efterforskningar visade att Gävlebon befunnit sig i Malmö vid tiden för mordet. Åklagaren har utgått från teorin att mordet utfördes på beställning.

Utöver mord döms 22-åringen för grovt olaga hot, eftersom han även riktat pistolen mot en annan man och avfyrat skott i hans riktning.

29-åringen tillhandahöll enligt rätten den moped som gärningsmannen kom åkande på och efter mordet for i väg med. 29-åringen ska enligt domen också ha känt till att mopeden skulle användas vid ett mord.

Följ ämnen i artikeln