Över 70 kriminella valdes ut – så här har det gått

Publicerad 2020-05-19

Kommunpolisen Glen Sjögren är ansvarig för projektet.

Samarbetet Sluta skjut har lett till att en rad kriminella i Malmö åkt fast.

Över 30 personer är frihetsberövade eller har blivit dömda.

– De flesta är bland de vi kartlagt och valt ut som budbärare inom olika grupperingar, säger kommunpolis Glen Sjögren i ett pressmeddelande.

Polisen har bedömt satsningen ”Sluta skjut” som lyckad och meddelade i början av året att projektet kommer att fortsätta även 2020. Statistik från det arbete som bedrivits inom projektet visar på att över 30 personer just nu antingen är frihetsberövade, då de är brottsmisstänkta, eller är dömda för grova vålds- och narkotikabrott.

Samtliga av de mer än 30 personerna är enligt polisen ”...personer som driver på det dödliga våldet i Malmö.”

– De flesta är bland de totalt 70 vi, sedan Sluta skjut inleddes hösten 2018 och fram till april 2020, kartlagt och valt ut som budbärare inom olika grupperingar vid call-in eller custom notification, säger Glen Sjögren, kommunpolis, i ett pressmeddelande.

Lämnat brottsligheten

Projektet, som är ett samarbete mellan bland annat kommunen, polisen och kriminalvården, verkar för att minska skjutningar och andra grova våldsbrott.

De senaste månaderna har ett trettiotal personer som verkat inom våldsamma grupperingar i Malmö enligt polisen börjat lämna det kriminella livet bakom sig.

Call-in är informationsmöten med representanter från olika våldsamma grupperingar medan custom notification är individuella möten.