Bashars onda lillebror

Uppdaterad 2013-09-16 | Publicerad 2013-09-15

Attackerar civila och sköt systerns man

Bashar al-Assads sista bror är känd för sin brutalitet.

Nu leder han tre brutala militärgrupper mot rebellerna.

– Den här mannen ser sig själv som familjens indrivare, säger föredetta syrienambassadören Ted Kattouf.

De är båda söner till en hänsynslös diktator. Men styrande storebror Bashar ville bli ögonläkare och beskrivs som försiktig. Lillebor Maher däremot uppges vara impulsiv och våldsam. 1999 ska han ha skjutit sin systers blivande man i magen.

Mörk kostym, solglasögon och bakåtslickat hår. Maher al-Assad, 45, ses sällan offentligt men beskrivs som en maffia-typ. De få bilder som finns har tagits under pappans begravning år 2000 då storebror tog makten över landet. Nu rankas Maher al-Assad som landets näst mäktigaste. Han sitter i styrande Baath-patiets centralkommitté och är överbefälhavare för presidentens eget försvar.

Attackerar civila

I inbördeskriget styr Maher al-Assad tre ökända grupper i Syrien. Fjärde armédivisionen och republikanska gardet, båda elitgrupperingar i Syriska militären styrs av Maher och under de två år som inbördeskriget pågått har Maher pekats ut som styrande i  Alawite Shabiha-milisen som pekats ut som ligister skyldiga för dödliga attacker på civila. LA Times har publicerat en video som påstås visa Maher som skjuter in i en obeväpnad folkmassa, bakom honom står medlemmar av Shabiha-milisen.

Sköt svåger i magen

– Den här mannen ser sig själv som familjens indrivare, säger Ted Kattouf, föredetta Syrien-ambassadör för USA till CNN.

Enligt de flesta källor är det svårt att komma över hårda fakta om Maher al-Assad. En vida spridd historia om honom kom till 1999 när bröderna Assad syster Bushra ville gifta sig med frånskilda generalen Asef Shawkat som hade två barn från ett tidigare äktenskap. Hela familjen tog illa vid sig av affären, men Maher al-Assad skred till handling och sköt sin blivande svåger i magen.

Gillar nöjesskvaller

Den senaste tiden har gasattacken utanför Damaskus varit en världsnyhet. Maher al-Assad har pekats ut som den som beordrade attacken som dödade 1 300 personer. Tidigare har

På möten ska Maher vara tillbakadragen och intresserad.

– Oavsett vad de tog upp visade han inget intresse, det var först när de började skvallra om arabiska skådespelerskor och sångerskor som han blev intresserad, säger Ted Kattouf till CNN.