Flamingon är hotad av utrotning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-19

Höjdtemperatur och avskogning är orsaken

LONDON/STOCKHOLM. Flamingon är akut utrotningshotad.

Sjunkande vattennivåer, skogsskövling och ett varmare klimat tros vara orsaken.

Flamingon är en av de främsta symbolerna för det afrikanska djurlivet. Men nu hotas den vackra fågeln av utrotning.

För bara sex år sedan fanns det en miljon flamingor. Nu återstår 30 000, skriver AP. De senaste åren har deras främsta boplats Nakurusjön förlorat hälften av sitt vatten.

Björnstam hotad

Ökande temperaturer i kombination med avskogning och konstbevattning tros vara orsaken. FN:s miljöprogram har inlett en utredning om hur sjön ska räddas.

Samtidigt hotar rekordvärmen i Sibirien björnstammen. För tillfället är det sju till tio grader varmare än normalt i området och björnarna vägrar gå i ide.

- Desto längre de är vakna desto mindre lagrat fett kommer att finnas kvar när de går i ide, säger Anatolij Lobantjuk, chef för veterinärdepartementet, till Daily Telegraph.

Christer Wiklund är professor i zoologi på Stockholms universitet. Han tar larmrapporterna med en rejäl skopa skeptisism.

Naturligt urval

- Det verkar helt vansinnigt. Flamingor finns ju på massor av olika ställen, att världspopulationen skulle vara beroende av Nakurusjön tycker jag verkar konstigt, säger han.

Han tror inte heller att björnstammarna kommer att dö ut även om klimatet ändras.

- Om det blir så varmt att de inte behöver gå i ide kan de hålla sig vid liv genom att äta. Den bakomliggande orsaken till att de går i ide är ju att det inte finns någon mat för dem när det är snö.

Christer Wiklund tycker överhuvudtaget att det larmas för mycket just nu.

Ändå tror han att klimatförändringarna kommer att få sina offer.

- Även om djuren klarar förändringar så kan anpassningar ta tid. Under perioder när förhållanden förändras är det många som går åt, det är en naturlig selektion.

Jens Kärrman Emma Löfgren

Följ ämnen i artikeln