Präst väcker känslor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-07

”Jesus befäster underförstått relationen mellan mannen och pojken”

Prästkolleger anklagar Niklas Olaison för att i en intervju i magasinet Sthlmsliv ha påstått att Jesus skulle legitimera pedofili. ”Jag tar avstånd från allt som har med pedofili att göra”, säger Olaison i dag.

Niklas Olaison är prästen som väcker starka känslor inom kyrkan.

Han kritiseras nu av flera präster för hur han tolkat frågan om sexuella relationer i bibeln.

Det är en intervju med Niklas Olaison, ungdomspräst i S:t Jacobs kyrka, i magasinet Sthlmsliv som rört upp starka känslor inom kyrkan.

Kritiker anklagar bland annat Olaison för att påstå att Jesus skulle legitimera pedofili.

– Jag tar avstånd från allt som har med pedofili att göra. Det jag har sagt är att Matteus skildrar något som kan vara en sexuell relation. Men vi kan vara säkra på att det inte är en pedofilsituation, säger Niklas Olaison till Punkt SE.

Olika tolkningar

Olaison leder queerstudier av Bibeln, där han bland annat belyser apostlarna i nytt ljus. Artikeln ingår i ett temanummer om mod.

– Det har krävts lite mod för att säga det jag säger i intervjun. Vi tycker inte lika om allting i kyrkan utan det finns utrymme för olika tolkningar, och jag har fört fram en möjlig sådan, säger Niklas Olaison.

Jesus ville sammanföra människor

Men enligt Mats Nyholm, ungdomspräst i S:ta Clara kyrka, kan uttalandena i intervjun skapa förvirring kring vad kyrkan egentligen står för.

– Det finns absolut en sådan risk. Många har hört av sig och varit bestörta. Jesus ville sammanföra människor, bryta barriärer mellan folkslag och olika bakgrunder. Bibelstället Olaison tolkar handlar om att Jesus helar och hjälper och har absolut ingenting med sexualitet att göra, säger han.