”Valfrihet är bra!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-04

Het läsardebatt om vårdnadsbidraget

Kvinnofälla eller fantastisk möjlighet för småbarnsföräldrar?

Läsarna har debatterat ämnet vårdnadsbidrag friskt i aftonbladet.se:s forum.

– Sorry tjejer, tror att det här i de flesta fall blir en kvinnofälla! Männen gör karriär, tjejerna får inga jobb när de vill återvända till arbetsmarknaden, skriver "Hållan".

Många håller med "Hållan" om att vårdnadsbidraget kan innebära att fler kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden när de skaffar barn, medan männen utan problem kan kombinera småbarnslivet med en karriär.

Andra hävdar att mammorna kanske både vill och behöver ta hand om sina barn i större utsträckning. En av de som ifrågasätter kvinnofällan är "Villevalla" som rasar mot kritiken av vårdnadsbidraget:

– Under tiotusentals år har det betraktats som normalt och naturligt att barn mår bäst av att leva med sina föräldrar. Nu är det plötsligt en kvinnofälla att ta hand om sin egen avkomma. Sjuuukt.....

Valfrihet

Även andra läsare ser vårdnadsbidraget som något positivt, eftersom det innebär en ökad valfrihet för småbarnsföräldrarna:

– Valfrihet är bra! Hade min kommun fått införa vårdnadsbidraget fr.o.m denna hösten så hade jag nog hoppat på det tåget. Jag tycker att barn under 3 år inte har något behov av att vistas på förskola, skriver "Snuppa".

Hon får medhåll av "Brämhult":

– Toppen! Vilken möjlighet att få vara hemma med sina barn och få betalt för det. Ingen förälder vill väl lämna bort en ettåring till dagis! och inget barn vill väl lämnas bort...

Låg ersättning

Andra är positiva till idén, men anser att ersättningen är för låg. Så låg att den inte räcker till för de som vill vara hemma med sina barn.

– Vem har råd att vara hemma med sämre ersättning än lönen ? Är det dom som haft råd att köpa hus i rätt tid eller….Det luktar upplagt för de som har pengar, tycker "Four".

Signaturen "Smörblomma" menar att kvinnofällan i själva verket är något som de arbetande mammorna hamnar i:

– Kvinnofällan består i att kvinnan måste sköta både hem och familj och tvingas yrkesarbeta samtidigt.