Efter Aftonbladets granskning: Nu utreds Londonkyrka

Publicerad 2016-06-18

Kyrkoherden: "Jag ber förbehållslöst om ursäkt"

Kyrkoherde Michael Persson.

Aftonbladets avslöjanden om trakasserier och missförhållanden hos Svenska kyrkan i London får konsekvenser.

Nu ska församlingen utredas.

– Vi tar de uppgifter som nu har inkommit på stort allvar, säger Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare för Svenska kyrkan. 

Aftonbladets granskning av Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) har fått stort genomslag.

Efter flera avslöjande om lyxresor, dyra middagar och privata resor på kyrkans bekostnad togs två toppchefer från huvudkontoret i Uppsala omedelbart ur tjänst.

Trakasserier från kyrkoherden

Samtidigt valde kyrkan att inleda en genomlysning av sin verksamhet.

Efter ytterligare avslöjanden från Aftonbladet om missförhållanden i Londonförsamlingen, väljer SKUT nu att även utreda arbetsmiljön där.

Aftonbladet har bland annat berättat om hur kyrkan i London fått stå för kyrkoherden Michael Perssons privata utgifter – och hur flera anställda slagit larm till SKUT om trakasserier från kyrkoherden.

Utan att det fått några direkta konsekvenser.

Flera har hört av sig

– För att kunna göra en egen bedömning avseende situationen i Londonförsamlingen behöver jag ett bredare underlag. Därför utökar jag uppdraget till advokatbyrån till att även innefatta arbetsmiljön, säger Helén Ottosson Lovén, i en kommentar på kyrkans hemsida.

Efter Aftonbladets avslöjanden om Londonförsamlingen har Ottosson Lovén blivit kontaktad av flera personer.

Och enligt generalsekreteraren kommer SKUT även utreda kyrkoherdens uppträdande.

Ber om ursäkt

– Vi tar de uppgifter som nu har inkommit på stort allvar. Nu pågår en genomlysning av arbetsmiljön i Londonförsamlingen. Om genomlysningen visar att åtgärder behöver vidtas kommer vi att agera, säger Ottosson Lovén. 

SKUT beräknar att genomlysningen kommer vara klar efter semestrarna.

Kyrkoherden Michael Persson har själv gått ut på Facebook och bett om ursäkt för sitt uppträdande.

”Drabbat mig djupt”

”Jag vill även i detta medium tydligt uttrycka att jag tagit till mig att jag genom mitt uppträdande gjort människor ledsna och besvikna. Det har drabbat mig djupt att jag utan att riktigt förstå det lyckats få människor i min omgivning att bli kränkta”, skriver han.
I inlägget förklarar Michael Persson att han aldrig kan ta bort känslan hos de drabbade.

Kyrkoherden fortsätter:
”Men hos mig har det landat tungt i mitt hjärta och jag funderar, reflekterar och ber mycket över hur jag skall agera i olika situationer för att varje möte skall vara och upplevas vara öppet, gott, givande och präglat av tillit och värme. - Jag ber förbehållslöst om ursäkt och förlåtelse.”