Silvia fick beskedet under FN-mötet: ”Jag går på moln”

Uppdaterad 2016-04-20 | Publicerad 2016-04-19

Drottning Silvia invigningstalade i FN:s generalförsamling - samtidigt som hon blev farmor för första gången.

En liten blick ner mot vad som kan antas vara telefonen och ett leende spred sig över drottningens ansikte när beskedet skickades ut från nyhetsredaktionerna.

Drottning Silvia är på plats i New York för att prata om hur unga kan komma ur drogmissbruk och höll ett tal i FN:s generalförsamling om sitt långa arbete i organisationen Mentor.

– Att förhindra barn och unga från att hamna i drogmissbruk har varit mitt primära fokus i över 20 år, sa hon till generalförsamlingen, där bland annat Sveriges folkhälsominister Gabriel Wikström (S) deltar.

Men det var strax efter talet, när nyhetsflashen om att prins Carl Philip och hans Sofia blivit föräldrar, som ett stort leende dök upp på drottning Silvias ansikte. Kanske tittade hon ner i telefonen och såg samma meddelande som vi andra.

Efter mötet fick Aftonbladet och andra medier en pratstund med Silvia.

– Farmor för första gången, det är otroligt. Jag är så glad verkligen!

– Det var lite svårt, jag satt på mötet, det gällde droger, det var mycket intressant och viktigt. Så det var lite svårt att kommunicera, med telefonen, på ett sådant möte. Men jag förstod att något var på gång, så det var lite svårt att koncentrera sig.

– Men allt är väl, det vet jag. Jag vet att både prinsessan Sofia och barnet mår bra. Jag vet att pappa mår bra, allt är fint.

Fick drottningen beskedet under tiden som mötet pågick?

– Ja, jag vet ju sen nio månader, att det var på gång. Men inte att barnet skulle komma just idag, då skulle jag inte ha rest! Men allt är fint. Men det var väldigt speciellt att sitta där uppe och veta att ”nu är det på gång”. Det var nervöst.

Hur fick drottningen beskedet?

– Med gester. Någon försökte visa med händerna att nu är det på gång.

Var detta under mötet?

– Ja det var under mötet! Det var mycket speciellt måste jag säga.

Att vara i NY och bli farmor för första gången, hur kändes det?

– Väldigt speciellt. Kungen tyckte alltid att bara vara morfar, det låter så mycket äldre. Men att både vara farfar, farmor och mormor och morfar, det är väldigt. Jag är lycklig!

Men vad är det för något (flicka eller pojke)?

– Jaha! Om vi visste. Jag vet, men jag tänker inte säga!

Har drottningen fått någon bild på bebisen?

– Jag har inte sett någonting, jag satt fast i konferensen! Jag brukar inte ha telefon med mig när det är konferens, så det har jag inte gjort. Jag går på moln nu, men har ingen information.

Om drottningen blir kvar i New York för mötet under morgondagen eller åker hem tidigare kan hon inte svara på.

– Nu vill jag hem så fort som möjligt.