S vann i Örebro - med en röst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-24

Först vann Socialdemokraterna.

...sedan alliansen.

...och nu Socialdemokraterna igen.

Kommunvalet i Örebro blev osannolikt jämnt. Till slut var det bara en enda röst som avgjorde.

Redan på valnatten utropade sig Socialdemokraterna i Örebro till segrare i kommunvalet.

De preliminära siffrorna visade att det skulle bli ett maktskifte från den styrande koalitionen bestående av de borgerliga partierna plus Miljöpartiet.

Mandat skiftade

Men när förtidsrösterna räknades i onsdags gick plötsligt ett avgörande mandat över till Folkpartiet. Koalitionen såg därmed ut att vinna valet med 31 mandat mot 30 för S och V tillsammans.

Då var det dags för länsstyrelsen att kontrollräkna rösterna och granska alla röster som ogiltigförklarats. Och hos länsstyrelsen blev flera av de ogiltiga rösterna giltiga, och plötsligt gick det avgörande mandatet tillbaka till Socialdemokraterna – med en enda rösts marginal.

Söker ändå stöd

Därmed är det Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som tar makten i Örebro.

Dock finns samma problem i Örebro som alliansen har på riksplanet, nämligen att Sverigedemokraterna kan bli vågmästare. Därför kommer Socialdemokraterna i Örebro att söka stöd hos något av motståndarpartierna.

– Jag säger samma sak som jag sa valnatten. Jag kommer att söka stöd för en bred majoritet som leder kommunen. Jag vill inte göra Sverigedemokraterna till vågmästare och ge dem det inflytande de inte förtjänar, säger S-ledaren Lena Baastad till Nerikes Allehanda.

Följ ämnen i artikeln