Skånes djurpark polisanmäls

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2010-01-11

– och granskas av länsstyrelsen

Nu polisanmäls Skånes djurpark för att ha slarvat med säkerheten. På torsdag inleder länsstyrelsen sin granskning av helgens händelse, då personalen sköt ihjäl 12 vargar.

– Det är inte första gången som Skånes djurpark skjuter ihjäl sina vargflockar, säger länsveterinär Ewa Stenfeldt Turesson.

Det är Djurrättsalliansen som i dag polisanmäler Skånes djurpark. Anmälan riktar sig mot säkerheten i parken, inte mot avskjutningen av vargflocken.

– Vi har inte hittat stöd i lagen för att polisanmäla avskjutningen, säger Daniel Nyberg från Djurrättsalliansen.

Han polisanmäler i stället hanteringen av varghägnet. Djurrättsalliansen anser att parken bryter mot Jordbruksverkets föreskrifter för hur man håller djur i djurpark. Daniel Nyberg läser högt ur föreskrifterna:

– "Djurutrymmen ska vara utformade så att djur i angränsande utrymmen inte kan skada eller stressa varandra och de ska vara rymningssäkra”.

Att placera vargar bredvid kronhjortar har en stressande effekt på djuren, anser Daniel Nyberg, och hägnet var allt annat än rymningssäkert.

Kan bli av med tillståndet

Länsstyrelsen i Skåne är tillsynsmyndighet för djurparken. På torsdag åker länsveterinär och jurist till parken för att inspektera hägnet och vargarnas placering.

– Det förefaller som att det finns brister, säger länsveterinär Ewa Stenfeldt Turesson.

Om länsstyrelsen bedömer att djurparken inte underhållit hägnet enligt föreskrifterna kan parken bli av med tillståndet.

När länsveterinär Ewa Stenfeldt Turesson tittar i sina anteckningar upptäcker hon att Skånes djurpark skjutit ihjäl vargflockar förut - år 2004 och år 1995.

Anledningen: Det har uppstått oro i gruppen när alfaparet har blivit för gamla, säger Ewa Stenfeldt Turesson.

– 2004 skjöt man 12 stycken och behöll två har jag skrivit här, och 1995 gjorde man tydligen samma sak.

Skjuter ofta ihjäl vargar i djurparker

Djurparkens förre chef, Staffan Åkeby, bekräftar uppgifterna. Han berättar att personal ofta skjuter ihjäl vargar i Skånes djurpark.

– Det är inte många som känner till detta och det är inte populär information att sprida ut till allmänheten, men djurparker tvingas ofta skjuta av djur som får kullar årligen, säger han.

Ungefär var tionde år skjuter de ihjäl hela vargflocken. När alfaparet uppnår en ålder av tio år blir de svaga. En svag alfahanne klarar inte av sin viktigaste uppgift - att förhindra inavel i flocken. Så länge valparna har respekt för alfahannen fungerar gruppen, men hanvalparna försöker hela tiden slå ut alfhannen och para sig med sina systrar, säger Åkeby.

När djurparken ser att detta händer måste de avliva hela flocken, säger Staffan Åkeby.

– Det sker ungefär vart tionde år i alla Sveriges djurparker.

Mats Amundin, forskningschef på Kolmården bekräftar uppgifterna.

– Ja, så går det till. När alfaparet blir gammalt måste man börja från scratch. Därför måste hela flocken avlivas, säger han.

Då var det inte särskilt ledsamt för personalen att skjuta ihjäl vargarna i lördags?

– Jo, för den här kullen var inte mogen. I andra situationer har man följt flockens utveckling och sett vad som är på väg att hända. Det är en helt annan sak, säger Staffan Åkeby.

Inte säkert en sak för polisen

Daniel Nilsson är biträdande inre befäl vid polisen i Lund. Vid klockan 20 på måndagen har han ännu inte fått in anmälan mot Skånes djurpark.

– Det kan ta tid, dessutom vet jag inte var den har hamnat, säger han.

När han får höra vad saken gäller blir han osäker.

– Jag vet inte om det här är en sak för polisen. Det är något vi får utreda när vi tar del av anmälan, säger han.

Följ ämnen i artikeln