Manifestation i Stockholm för kristna i Mellanöstern

Uppdaterad 2014-08-12 | Publicerad 2014-08-10

I dag hölls en manifestation i Stockholm för de kristna i Irak och Syrien. Flera tusen personer och ett flertal politiker var på plats.

– Vi vill visa att vi inte accepterar situationen som den utvecklar sig, säger Gabriel Marawgeh, pressansvarig för manifestationen.

Klockan 14 på söndagseftermiddagen samlades flera tusen personer för att delta i en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Syftet med sammankomsten var att belysa det förtryck som jihadistgruppen Islamiska statens framryckning i norra Irak innebär för de boende i området.

– De som drabbats värst de senaste dagarna är de kristna i området. Vi vill visa att vi inte accepterar situationen hur den utvecklar sig i landet, säger Gabriel Marawgeh.

Vad hoppas ni att manifestationen ska leda till?

– Vi hoppas att islamisterna födrivs. Vi vill också att Carl Bildt ska agera och lyfta frågan på EU-nivå, vi förstår inte varför svenska regeringen är så tyst i den här frågan, säger Gabriel Marawgeh.

Manifestationen arrangerades av kommittén för Mellanösterns kristna, som representerar en rad olika organisationer och kyrkor, bland annat syrianska riksförbundet, syrisk-ortodoxa kyrkan och kaldeiska kyrkan.

En stor grupp assyrier/syrianer närvarade för att visa sitt stöd för alla de människor som nu är på flykt i Irak och i Syrien på grund av sin kristna tro.

– Assyrierna förtjänar att få leva i sitt land, där de har existerat i mer än 7000 år, säger Orshina Hermez, som deltog i manifestationen.

Enligt polisen demonstrerade omkring 3500 personer, men enligt arrangörerna var det betydligt fler.

– Hela Medborgarplatsen var full av folk. Det var minst 6000 personer, uppemot 10 000, säger Gabriel Marawgeh.

Ett flertal politiker var också på plats. Tals hölls bland annat av Folkpartiets partiordförande Jan Björklund, Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, riksdagsledamoten Ibrahim Baylan (s) och EU-minister Birgitta Olsson (fp).

– De kritiserade situationen och höll med om att det som drabbar de kristna är en stor fråga som borde uppmärksammas och att det finns skäl att agera, säger Gabriel Marawgeh.

Enligt polisen gick manifestationen mycket lugnt till.

– Det var lite interna diskussioner om vilka flaggor som skulle hållas upp, men det hanterades av funktionärerna utan polisens inblandning, säger Nicklas Mattsson, vakthavande befäl på polisen i Stockholm.