Nästan klart om brittiskt utträdesavtal ur EU

Publicerad 2018-03-19

Brittiske brexitministern David Davis. Arkivbild.

Allt är nästan klart när det gäller avtalet om Storbritanniens utträde ur EU.

Men gränsfrågorna på Irland strular än – och kring framtida relationen har samtalet ännu inte ens inletts.

– Vi har i morse kommit överens om en stor del av det som ska utgöra utträdesavtalet, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

Men ännu är allt inte klart, betonar han.

– Det återstår fortfarande mycket arbete kring detaljerna, inte minst kring Irland och Nordirland, säger Barnier och noterar att förhandlingar pågått under hela helgen och hela natten.

Mycket kvar

Bland det som ändå är klart finns dock såväl frågan om framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, samt den ekonomiska uppgörelsen. Även frågan om en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 är nu avgjord.

– Vi har nått en uppgörelse om övergångsperioden, bekräftar Barnier och visar samtidigt upp en hel vägg med avtalssidor i tre olika färger.

– I grönt är det som vi är överens om. I gult är det där vi har nått en politisk lösning. Och det vita är EU:s föreslagna text som vi måste fortsätta att diskutera kring, berättar chefsförhandlaren.

Nordirland säkerhetsventil

För Irland och Nordirland är EU och Storbritannien överens om att föra in skrivningar i utträdelseavtalet som i princip håller kvar Nordirland i EU:s tullunion – om än bara som en säkerhetsåtgärd, om ingen annan lösning hittas.

– Säkerhetsventilen måste utgöra en del av den juridiska texten, betonar Barnier, som samtidigt konstaterar att parterna är redo att överväga "alla tänkbara alternativ".

– Vi måste ha en fungerande och praktiskt användbar lösning för att undvika en hård gräns, säger han.

Dagens framsteg sker inför veckans EU-toppmöte i Bryssel där de 27 kvarstannande ländernas stats- och regeringschefer bland annat ska slå fast sin gemensamma förhandlingslinje inför kommande diskussioner om vilken framtida relation som ska gälla mellan EU och Storbritannien efter utträdet.

Följ ämnen i artikeln