Lösning närmare efter nattmangling

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-12

Euroländernas ledare har suttit i nattmangling.

Vid 04-tiden uppgav EU-ordförandens presstalesman att en kompromiss låg på bordet.

Efter över ett halvt dygn verkar en lösning nu vara nära.

– Nästan, nästan, sa Litauens president Dalia Grybauskaitė när hon lämnade mötet i förtid på måndagsmorgonen.

När euroländernas finansministrar under lördagen möttes för att diskutera Greklands reformsförslag hade gruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på förhand lovat ett ”stort beslut”. Men ministrarna lyckades inte enas och vid midnatt avbröts mötet.

Innan dess hade Finlands finansminister Alexander Stubb sagt nej till att bevilja mer lån till landet.

”Väldigt ambitiöst förslag”

Förhandlingarna i eurogruppen återupptogs klockan 11 på söndagen och avslutades vid 16-tiden.

– Vi har gjort en hel del framsteg och tagit fram ett väldigt ambitiöst förslag, säger Finlands finansminister Alexander Stubb på väg ut från mötet.

För att Grekland ska beviljas ett nytt stödprogram kräver eurogruppen ännu tuffare reformer än de som Grekland tidigare utlovat.

– För det första: att implementera lagar före den 15 juli. För det andra: uppfylla tuffa villkor om reformer på arbetsmarknaden, om moms och skatter. För det tredje: privatiseringar och privatiseringsfonder, sammanfattar Stubb.

– Och viktigast är att om vi ska kunna öppna förhandlingar (om ett stödprogram) måste hela det här paketet godkännas av både regeringen och parlamentet, säger Stubb.

Möte för eurozonens ledare

Efter finansministermötet inleddes ett möte för euroländernas stats- och regeringschefer.

Till det hade ledarna fått ett fyra sidor långt dokument från eurogruppen med de villkor som finansministrarna ställer för att godkänna förhandlingar om ett nytt stödprogram. Finansministrarna kräver färdiga beslut – bland annat kring nya momssatser, pensionssystemet, statistiskbyråns oberoende och införande av EU:s bankakutregler – som länderna vill se genomförda av regering och parlament i Aten redan till på onsdag, skriver TT.

Därutöver önskas även andra långtgående reformer, exempelvis vad gäller reglerna för kollektivavtalsförhandlingar och stridsåtgärder på arbetsmarknaden, för att stödprogrammet ska kunna godkännas.

Dokumentet var även fullt av krav inom klamrar, med sådant som finansministrarna inte kunnat enas om. Det gällde bland annat frågan om hur Greklands enorma statsskuld ska hanteras samt överförande av tillgångar till en grekisk privatiseringsfond på 50 miljarder euro. Dessutom finns den tyske finansministern Wolfgang Schäubles förslag om en ”tillfällig grexit” med i dokumentet.

"Om ingen uppgörelse kan nås bör Grekland erbjudas snabba förhandlingar om en time-out från euroområdet, med möjlig skuldhantering", står det i dokumentet.

Avbröts – flera gånger

Under söndagsnatten drog mötet mellan regeringscheferna ut på tiden. Enligt TT avbröts mötet flera gånger för att konsultationer skulle hållas vid sidan om. Under dessa träffar talade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Greklands premiärminister Alexis Tsipras och den franska presidenten Francois Holland i avskildhet.

Vid 04.30 verkade det finnas en ljusning i sikte då sammanträdet fortsatte efter en lång paus.

”Ordförande Tusk återsamlar toppmötet inom tio minuter med ett kompromissförslag", skrev Tusks presstalesman Preben Aamann på Twitter enligt TT.

Nyhetsbyråns AFP:s Brysselredaktör Danny Kemp rapporterar på Twitter att utkastet för stödprogrammet skrivits om flera gånger under natten. I det senaste utkastet ska det tillfälliga ”grexit”-förslaget inte ha stått med.

Regeringscheferna kan komma fram till ett avtal som Greklands parlament i så fall får ta ställning till under måndagen. Därefter kan förhandlingar om nya nödlån inledas, skriver The Guardian.

Enligt uppgifter från mötet med ländernas finansministrar behöver Grekland ett lån på 86 miljarder euro, motsvarande cirka 800 miljarder kronor, för de kommande tre åren.

Nyhetssajten Politico har varit i kontakt med en grekisk regeringskälla ställer sig skeptisk till finansministrarnas dokument.

– Från en annan planet, säger källan om privatiseringsfonden.

– 100 procent nej, säger samma person om ett tillfälligt euro-utträde.

”Frankrike kommer göra allt”

Inför mötet uttalade sig flera av de inblandade regeringscheferna.

– Jag är här för att nå en ärlig kompromiss. Det är vi skyldiga Europas folk som vill ha ett enat, inte splittrat Europa. Vi kan nå en uppgörelse i kväll, om alla parter vill det, säger Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande uttalade sig inför mötet.

– Det viktigaste värdet har gått förlorat: förtroendet. Vi kommer i dag att ha tuffa samtal. Jag vet att nerverna är på helspänn, men vi måste se till att vi väger fördelarna mot nackdelarna, inte bara för Grekland utan för hela eurozonen, säger Angela Merkel.

– Vi är här för att veta om Grekland i morgon kommer att vara med i eurozonen eller inte. Frankrike kommer att göra allt för att få en lösning i kväll, säger François Hollande.

Följ ämnen i artikeln