Orkanen Lane stormar mot Hawaii

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2018-08-23

Skolorna stängs, turistattraktioner bommar igen och invånarna bunkrar upp med förnödenheter.

Orkanen Lane närmar sig och väntas slå mot Hawaii inom kort.

– Jag uppmanar våra invånare och besökare att ta det här hotet på allvar, säger guvernören David Ige.

Snart väntas orkanen Lane nå Hawaii, den största ön i ögruppen med samma namn, med vindar på närmare 70 meter per sekund.

Under onsdagen kunde man se hur invånarna vallfärdade till butikerna på ön för att bunkra upp med vatten, mat och andra förnödenheter.

– Alla hade panik, säger Thao Nguyen, 35, till Reuters.

På tisdagen handlade det om en kategori 5-orkan – högsta på skalan – enligt USA:s nationella vädertjänst NWS. Dagen efter minskade den lite i styrka.

”Ingen skötsam orkan”

Nu handlar det om en kategori 4-orkan, med kraftiga vindar, mycket nederbörd och svåra översvämningar som följd, som boende och besökare varnas för.

Trots att stormen minskat i styrka kan den innebära livsfara oavsett om den rör sig norrut eller söder, enligt NWS, och ett nödläge för ön är utlyst.

– Orkanen Lane är inte en skötsam orkan. Jag har inte tidigare sett sådana dramatiska förändringar i prognoser som jag har sett för denna storm, säger guvernören David Ige i ett uttalande och fortsätter:

– Jag uppmanar våra invånare och besökare att ta det här hotet på allvar och förbereda sig för omfattande verkan.

Skolorna stängda i en vecka

Skolorna på Hawaii kommer att hållas stängda under resten av veckan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flera av skolbyggnaderna kan komma att användas som tillfälliga hem för människor som tvingas evakueras. Samtidigt varnar man nu för att evakueringsboendena inte kommer att räcka till alla när stormen slår till, de som inte befinner sig i områden där det finns risk för översvämning uppmanas därför att stanna i sina hem.

Även turistattraktioner har bommat igen och de som har statliga arbeten har blivit tillsagda att inte gå till sina jobb.

Trump: Förbered er

Enligt AP har den amerikanska flottan flyttat på fartyg och ubåtar som är baserade i Pearl Harbor på ön Oahu. Detta för att undvika att drabbas av stormen och för att kunna hjälpa till vid behov efteråt.

Flera marinflygplan som finns i området kan också komma att flyga i väg till andra platser för att undvika skada.

På Twitter skriver Donald Trump att invånarna ska ”förbereda sig” och under en pressträff i Vita huset berättade presidentens pressekreterare om den oro som nu finns.

– Presidenten är djupt oroad över alla hawaiianers välmående, säger Sarah Huckabee Sanders.

Följ ämnen i artikeln