Misstänkt mord och mordförsök i Vetlanda – man anhållen

Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2018-02-20

En 21-årig kvinna misstänks ha mördats och en 24-årig kvinna är svårt skadad efter att ha utsatts för ett grovt brott på ett LSS-boende i Vetlanda.

En 26-årig man är anhållen, misstänkt för mord och mordförsök.

Efter händelsen ökar kommunen bemanningen på boendet.

Klockan 01.54 på tisdagsmorgonen fick polisen larm om ett bråk på en adress i Vetlanda kommun i Jönköpings län.

När polispatrullen anländer till platsen hittades en 21-årig kvinna död och en 24-årig kvinna svårt skadad i en lägenhet. Den 24-åriga kvinnan vårdas på sjukhus för sina skador. Enligt polisen är skadorna allvarliga.

– Hon har skador från grovt våld. Det är liknande skador på båda kvinnorna, säger Stefan Sundling, vid avdelningen för grova brott, polisen i Jönköpings län.

Polisen uppger även att ett tillhygge använts, men vill inte kommentera vilket.

I samband med händelsen greps en 26-årig man misstänkt för brotten.

– I direkt anslutning till platsen möts patrullen av en man som man säkrar, säger Stefan Sundling och tillägger att han inte är känd av polisen sen tidigare.

Anhållen på sannolika skäl

26-åringen anhölls på tisdagsförmiddagen på sannolika skäl misstänkt för mord samt försök till mord.

– Jag vet inte hur min klient ställer sig till anklagelserna. Jag har inte träffat honom än men det kommer att hållas ett förhör i eftermiddag, säger hans försvarsadvokat Uno Karlsson till Aftonbladet.

I nuläget är det oklart hur 26-åringen ställer sig till anklagelserna.

Polisen: Har en bild av motivet

De inblandade känner varandra men har ingen nära relation, uppger polisen, och tillägger att man har en bild av vad som hänt, samt ett eventuellt motiv.

– Vi bedriver just nu en fullskalig mordutredning och har en bild av motivet, säger Stefan Sundling under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Under tisdagen har brottsplatsen varit avspärrad och teknisk undersökning samt dörrknackning har genomförts på plats.

Tillståndet för den skadade kvinnan är i nuläget oklart. Det är inte heller känt om hon ännu har kunnat höras av polis.

Bodde på ett LSS-boende

Fastigheten där det misstänkta mordet och mordförsöket inträffat är ett kommunalt så kallat LSS-boende (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) för tolv personer.

Rikard Lehmann, kommunikationschef på Vetlanda kommun, säger till TT att den döda kvinnan är en av deras brukare.

– Det här är personer som har ett psykiskt funktionshinder men som i det stora hela klarar sig ganska bra och bor i egna lägenheter. De klarar sig själva, men där finns personal dygnet runt i fastigheten, säger han till TT och fortsätter:

– Personalen är naturligtvis i chock. Vi inom funktionshinderomsorgen har haft möte med dem och de är samlade allihop och ska nu prata med alla brukarna så att de får bästa möjliga stöd, vilket är viktigt.

Kommunen utökar bemanningen

Den anhållne mannen är inte hemmahörande på LSS-boendet.

– Den misstänkte är inte brukare hos oss, säger Rikard Lehman till Aftonbladet.

Boendet har tolv lägenheter och alla är i bruk. Natten till tisdagen fanns en anställd på plats och det var också denne som larmade polisen.

Efter händelsen ökar kommunen bemanningen på boendet.

– Vi utökar personalen från och med i dag. Två personal samt en sjuksköterska som finns tillgänglig vid behov, säger Rikard Lehmann.