Oroligheterna i Gambia

Jammeh lämnar över makten i Gambia

Av: 

TT-AFP-Reuters

NYHETER

Gambias ledare sedan 22 år, Yahya Jammeh, har nu offentligt erkänt sig besegrad.
I ett tv-tal tackar han det gambiska folket och säger att han avgår för deras skull.

Gambias ledare sedan 22 år, Yahya Jammeh.

Foto: REUTERS

Redan i december förlorade Jammeh valet mot Adam Barrow, men vägrade då att lämna från sig makten. Barrow svors in som president i torsdags, men fick göra det i exil.
Militär från fem afrikanska länder väntar fortfarande vid gränserna för att se till att Jammeh håller sitt löfte. Trupper gick häromdagen in i landet för att pressa den trilskande ledaren, men stoppades i väntan på en politisk lösning.

Måste skydda freden

Efter många timmar av medlande samtal ledda av Guineas president Alpha Conde lovar nu alltså Jammeh att lämna landet. Han gör det för att freden i Gambia ska bestå, sade han i ett tal på statlig tv.
– Jag har bestämt mig för att avstå ledarskapet för denna stora nation. I tider av problem och oro i andra delar av Afrika och i världen är freden i Gambia ett arv som vi måste skydda och försvara.
Jammeh nämnde inte vad han hade för framtida planer. Flera länder har erbjudit honom en tillflyktsort, men ingen uppgörelse är klar. En källa i Guinea med god insyn i samtalen säger att det land Jammeh flyttar till måste vara tillräckligt långt bort så att inte ex-presidenten blandar sig i Gambias politik på nytt.

Inget motstånd

Eftersom Jammeh även tidigare lovat att han ska lämna ifrån sig makten, utan att göra det, kommer hans förehavanden att följas noggrant de kommande dagarna.
Gambias arméchef har sagt att landets militär inte kommer att göra motstånd om utländska styrkor går in i landet. Även polischefen stöttar den nyinsvurne presidenten Barrow, enligt en myndighetsskälla.
Spänningarna i landet har fått 45 000 gambier att fly. Över 75 procent av dessa är barn, som tagits med av sina mammor.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Oroligheterna i Gambia

ÄMNEN I ARTIKELN

Oroligheterna i Gambia

Gambia

Yahya Jammeh

Politik