Kvinna inför rätta för styckmord

Publicerad 2014-12-02

Hon högg ihjäl sin kärleksrival – sedan styckade och gömde hon kroppen.

Rättegången mot den mordmisstänkta 25-åringen har nu inletts i Örebro tingsrätt.

– Motivet är svartsjuka, har kammaråklagare Lars Duberg tidigare sagt till Aftonbladet.

Styckmord i Sverige är ovanliga, med ett till två fall per år i Sverige, enligt TT.

Att mördaren är en kvinna är extremt ovanligt – och fallet i Askersund i juni har kantats av en mängd obskyra detaljer.

Den nu åtalade 25-åriga kvinnan åtalas för att vid 06-tiden på morgonen den 18 juni varit utanför lägenheten hos sin expojkvännen. Där öppnade hans flickvän, en 22-årig kvinna.

Gick till attack

Därefter misstänks 25-åringen ha gått till rasande attack med en hammare, för att sedan ha mördat den yngre kvinnan med kniv.

Enligt åtalet hade kvinnan också med sig en förskärare, sprutor, kanyler och vodka. Åklagaren menar att hon hade preparerat sprutorna med sprit, insomningsmedicin och sömnhormon.

I polisförhör har hon berättat hur hon i badrummet styckat kroppen och placerat kroppsdelarna i sin egen bil. Efter att ha tagit offrets bil till sitt jobb och efter att hon genomfört sitt arbetspass körde hon och dumpade kroppsdelarna i ett skogsparti i Kumla.

Förnekar mord

Bara någon timme efter att hon kommit hem angav hon sig själv för polisen.

25-åringen har erkänt gärningen, men förnekar mord.

– Min klient medger att hon tagit livet av den andra kvinnan, men det var inget som var planerat, har hennes advokat Johan Eriksson sagt till Aftonbladet.

Andra detaljer i utredningen har visat att kvinnan inspirerats av tv-serien Dexter, om en styckmördare som oftast drogar sina offer genom att spruta in bedövningsmedel deras halspuslåder.

I förundersökningen framgår också att 25-åringen  innnan mordet skickade ett meddelande till sin kärleksrival: "Du är min enda akilleshäl när det kommer till honom".

Efteråt skrev hon in sökfrasen ”bära ett lik” på internet.

Under tisdagmorgonen har rättegången inletts, och den väntas pågå i fem dagar. Den första dagen kommer att ägnas åt yrkanden och sakframställningar.

Först under onsdagen inleds vittnesförhör och då planerar rätten att 25-åringen ska höras.

Aftonbladets Oisin Cantwell bevakar rättegången på plats.