Våldsamma upplopp i Jerusalem efter hämndattacken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Minst 65 personer är skadade

1 av 9

Det misstänkta hämndmordet på en 16-årig palestinsk pojke har fått upprörda palestinier att demonstrera utanför pojkens hus.

Israelisk polis har svarat – genom att attackera palestinierna med tårgas och skarp ammunition.

Minst 65 personer ska ha skadats i upploppen.

Det infekterade stämningen i Israel fortsätter. I måndags hittades tre israeliska tonåringarna mördade i byn Haihul på Västbanken.

Israel anklagade den islamistiska Hamasrörelsen för att ligga bakom dådet.

På onsdagsmorgonen rapporterades det att en 16-årig palestinsk pojke hittats mördad i Jerusalem – i en misstänkt hämndattack utfört av israeliska bosättare, skriver Sky News.

Hundratals demonstranter

När nyheten om hämndattacken nådde palestinierna i Jerusalem under onsdagsmorgonen blev stämningen hatiskt och ett våldsamt upplopp utlöstes i östra Jerusalem, utanför den döde 16-åringens hus. 

Flera hundratals palestinier samlades på gatorna för att visa sin avsky mot det misstänkta hämndmordet. Under eftermiddagen och onsdagskvällen har de kastat sten mot kravallpolisen – som svarat med att skjuta gummikulor och tårgas, och enligt uppgifter till TT även skarpladdad ammunition.

Minst 65 personer har skadats i de våldsamma upploppen.

Skyller på israeliska bosättare

Den palestinska pojken, som tros vara 16 år gammal, tvingades enligt ögonvittnen in i en bil i östra Jerusalem. Några timmar senare hittades pojken död i en annan del av staden.

Palestinska ledare beskyller israeliska bosättare för mordet och i ett uttalande på onsdagen krävde den palestinske presidenten Mahmud Abbas ett israeliskt fördömande av dådet och att de skyldiga straffas, skriver TT.

Ta inte lagen i egna händer

Kort efter hans utspel följde ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu där det "föraktliga mordet" fördömdes. Han uppmanade också israelisk polis att snabbt utreda fallet.

Benjamin Netanyahu har tidigare under onsdagen gått ut och vädjat till lugn på båda sidor av konflikten. Ingen uppmanas ta lagen i sina egna händer utan låta polisen utreda båda fallen, skriver Sky News.

Publicerad: