”Jag larmade Arbetsmiljöverket – de brydde sig inte”

Publicerad 2014-11-04

En man som jobbar med betong har ett barn som jobbar på byggarbetsplatsen vid Fortums värmeverk i Hjorthagen.

Han uppger till Aftonbladet att han i förra veckan larmade Arbetsmiljöverket om säkerhetsläget.

– De skiter i varenda jävla säkerhetsgrej. Men Arbetsmiljöverket ville inte göra något.

Mannen som själv arbetar inom betongbranschen i Stockholm har ett vuxet barn som jobbar vid arbetsplatsen där Fortums nya kraftvärmeverk byggs i Hjorthagen i norra Stockholm.

På sin hemsida berättar Fortum att man sedan 21 oktober jobbar dygnet runt vid platsen.

”Fallskydd saknas”

Mannen beskriver att hans barn jobbar skift för en underentreprenör och att hen i förra veckan var så utarbetad att hen riskerade somna bakom ratten på väg hem från jobbet.

– De får gå på en planka högt upp utan fallskydd. Det är bråttom, bråttom, bråttom, det ska vara färdigt i förrgår och så får det inte kosta pengar. De har struntat i den skyddsutrusning som behövs, för det kostar ju och tar mer tid, säger mannen till Aftonbladet.

Bland annat saknas enligt mannen utrustning för att mäta mognad på betong.

Eftersom han oroades av sitt barns utmattning och över säkerhetsläget kontaktade han i förra veckan kontaktade Arbetsmiljöverket, uppger han.

– Jag ringde och fick prata med en man som kopplade mig vidare till en kvinna. Hon sa att de som var ansvariga satt i möte och att hon inte hade jour. Jag berättade om läget och bad henne framföra det till de ansvariga. Men hon sa: "Vi åker inte ut förrän det blir en olycka".

”Att någon ska behöva dö”

Hans barn jobbade inte just i dag, då en 50 ton tung vägg rasade och dödade två personer och skadade en tredje svårt.

– Tack och lov. Men det är fruktansvärt att någon ska behöva dö innan det händer något. Hade Arbetsmiljöverket agerat hade det här aldrig hänt.

Flera läsare mejlar in till Aftonbladet och vittnar om att de reagerat. En kvinna skriver bland annat:

"Passerar bygget varje dag och i bland flera gånger per dygn och aldrig sett maken till mera oskyddade arbetare på platsen. Många av oss Lidingöbor har nog sett samma saker på bygget och varit undrande om detta är Sverige. Oskyddade arbetare balanserar högt upp på järnbalkar dygnet runt i svag belysning".

Föll nio meter

I september skadades en man svårt vid samma arbetsplats, då han föll nio meter.

Biträdande tillsynsdirektör Kresimir Iveskic vid Arbetmiljöverket region Öst kan inte svara på om anmälningar mot den aktuella arbetsplatsen kommit in.

– Man kan ju ringa in och komma till tips till Arbetsmiljverket och det görs varje dag. Tips som kommer in och tas emot ska registreras. Men när en enskild arbetstagare gör en anmälan så omfattas det av absolut sekretess, så en sådan här anmälan är något vi varken kan bekräfta eller dementera, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har begärt ut anmälningar som gjorts mot den aktuella arbetsplatsen.