Titta Bildt, du har fel

Publicerad 2013-03-27

Aftonbladet slår hål på ministerns bortförklaringar om USA-läckorna

Carl Bildts läckor till USA under de hemliga regeringsförhandlingarna 1976 tas upp i en ny SVT-dokumentär i kväll.

”Det stod ju väldigt mycket i tidningarna om detta”, är utrikes­ministerns bortförklaring – igen.

Här är tidningsklippen som slår hål på Bildts försvar.

”Banala uppgifter” När utrikesminister Carl Bildt konfronterades av Aftonbladets Josefin Sköld avfärdade han uppgifterna om att informationen han läckt skulle ha varit hemlig.

Den 15 mars publicerade Aftonbladet amerikanska diplomatrapporter från 1976. De visar att Carl Bildt, då 27 år, läckte information från de slutna regeringsförhandlingarna mellan Thorbjörn Fälldin (C), Per Ahlmark (FP) och Gösta Bohman (M) till USA.

Mot löfte om att få vara anonym berättade Bildt för USA:s sändebud Ronald E Woods bland annat hur den kommande trepartikoalitionen skulle utformas, hur partierna resonerade kring den känsliga kärnkraftsfrågan och hur de skulle hantera en folkomröstning. Information som ännu inte nått svenska folket.

– Jag minns att jag träffade Carl Bildt, han var mycket påläst och väl insatt. Jag rapporterade in allt han sa, det var mitt jobb, sa Woods tidigare till Aftonbladet.

”Det är en princip”

Samtidigt har Per Ahlmark och Thorbjörn Fälldin intygat att alla diskussioner de förde under regeringsbildningen var hemliga.

”Det är en princip som är viktig. Har man kommit överens på tu man hand eller i en större krets att tills vidare så ska det vi avhandlar inte komma ut till offentligheten, då gäller det. Och då gäller det för alla”, sa Fälldin.

Carl Bildt har konsekvent avfärdat uppgifterna som ”banala”. Men i en ny dokumentär som SVT sänder i kväll berättar Bildt att han lämnat information till fler ambassader.

– Möjligtvis så. Men alltså, du måste ju. Det … Vi hade konsultationer med åtskilliga, därför att när det gäller den typen av kompromisser så måste du förankra dig på olika sätt.

Reportern: Fast man behöver väl inte förankra sig med ett annat land?

– Nej, nej. Det gör man ju inte. Men eh, det stod ju väldigt mycket i tidningarna om detta.

Hemlighetsmakeri

På samma sätt kommenterade Bildt uppgifterna om att han läckt information till USA:

– Det här var ju sådant som stod i tidningarna då, sa han vid två olika intervjutillfällen i mitten av mars.

Aftonbladet har gått igenom vad de fyra största svenska tidningarna rapporterat under och efter valet den 19 september och fram till den 8 oktober då regeringsförklaringen lästes upp.

I materialet hittar vi ingenting som styrker Bildts uttalanden. Tvärtom. Tidningarna beskriver i stället förhandlingar under stort hemlighetsmakeri.

”I nio dagar har de suttit här och pratat, men ännu vet inte väljarna vilken politik de ska föra” skriver Aftonbladet den 1 oktober.

”Tyvärr måste allmänheten hamna i ett visst vakuum om regeringssamtalen skall kunna genomföras lugnt och metodiskt”, sa Fälldin till Svenska Dagbladet.

”Som vanligt ville inte partiledarna gå in på hur förhandlingarna fortskrider”, skriver DN samma dag. Den 2 oktober publicerar tidningen en bild på Fälldin och Ahlmark med rubriken ”Hur ska vi ha’t?”

Det förekommer dock en hel del spekulationer. Bland annat skriver Aftonbladet utifrån anonyma källor om en överenskommelse i kärnkraftsfrågan i slutet av september, men mycket av innehållet visade sig sedan vara fel.

Per Ahlmark poängterade tidigare att det först sent under förhandlingarna blev klart hur koalitionen skulle se ut.

– Det var inte ens självklart att vi skulle klara de här förhandlingarna och kunna bilda regering, inte heller att det skulle bli just en trepartikoalition.

Ingen information

Först den 6 oktober skriver Expressen för första gången: ”Partiledarna enades på tisdagen i den sista knäckfrågan – kärnkraften”. Vad de enats om framgår dock inte och bekräftas heller inte av någon av partiledarna.

– Det vore absurt om man skulle läsa i tidningarna om våra samtal och alla turer hit och dit, sa en anonym centerpartist till Expressen.

Lösningen på kärnkraftsfrågan presenteras tillsammans med Fälldins nya regering den 8 oktober på flera av tidningarnas förstasidor. Över en vecka efter att diplo­mat­rapporten med Bildts läckta information skriv­its under av den amerikanska ambassadören, och har skickats vidare till utrikesministern Henry Kissinger.

Svaret: ”Det är svårt att ge läshänvisningar från Aten”

Här är Bildts svar på frågan om var han har hämtat sina uppgifter om att informationen från de hemliga regeringssamtalen 1976 stått i alla tidningar vid den tiden:

”Vi är som sagt i Aten för att diskutera utvecklingen i regionen och kan inte härifrån kommentera vad som stod i svenska tidningar för snart 40 år sedan. Låt mig i sammanhanget dock återigen peka på att SVT-dokumentären visar att samtal mellan politiker och andra samhällsföreträdare och diplomater inte är ovanliga eller onormala. Svenska UD får t.ex. varje vecka in hundratals rapporter som påminner om det telegram från amerikanska UD från 1976 som Aftonbladet återkommer till. Det är helt enkelt en grundläggande del av det diplomatiska arbetet – har varit det länge.”

Det är inte riktigt svar på frågan, Bildt har vid upprepade tillfällen sagt att informati­on­en stått i tidningarna. Vi undrar därför vad han syftar på?

”Jag förstår. Men det är svårt att ge läshänvisningar från Aten en tisdagskväll om något som hände för snart 40 år sedan.”

Men han har återkommit till detta vid flera tillfällen, både i våra intervjuer och till SVT, vi undrar därför vad han grundar det på?

”Det är svårt att härifrån kommentera vad som stod i svenska tidningar för 40 år sedan, det får vi i så fall återkomma till”.

Fotnot: Bildt svarar via sms via sin pressekreterare Erik Zsiga.