”Partierna måste ta IT och integritet på större allvar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-10

Här är frågorna som kan ta Piratpartiet in i riksdagen

Efter EU-valet siktar Piratpartiet mot riksdagen – och tvingar de etablerade partierna att ta internet och integritet på allvar.

Här är frågorna som politikerna inte får blunda för.

– Partierna måste i praktisk handling visa att det här är viktigt, säger Karl Sigfrid, riksdagsledamot för Moderaterna.

– Ibland får man acceptera att viss typ av brottsbekämpning blir mindre effektiv för att värna människors rätt till privatliv.

Karl Sigfrid tillhörde FRA-lagens hårdaste kritiker när debatten gick som hetast förra året.

Datalagring och FRA

Efter Piratpartiets framgång i EU-valet kräver han att i alla fall hans eget parti tar piratpartisterna på allvar och omformar sin internet- och integritetspolitik.

Det finns en hel del att bita i. Här är några av de frågor som med Piratpartiets hjälp kan bli heta fram till riksdagsvalet 2010.

Datalagringsdirektivet

En EU-lag som förra regeringen med justitieminister Thomas Bodström i spetsen var med och drev igenom. I korthet handlar det om att alla mina mejl, sms, mms, telefonsamtal och internetanvändning ska sparas i åtminstone ett halvår. Det som registreras är information om vem jag kommunicerat med, när det skedde, var jag befann mig och hur kommunikationen gick till. Misstänks jag för ett allvarligt brott får polisen tillgång till alltihop. Sverige skulle ha fört in direktivet i svensk lag för länge sedan. På grund av dröjsmålet har EU-kommissionen stämt Sverige. Ett förslag från regeringen väntas inom kort. I det här fallet kan justitieminister Beatrice Ask inte göra så mycket annat än att följa EU:s regler och lagar.

Telekompaketet

Efter EU-parlamentets sänkning av paketet hamnar nu frågan på svenska regeringens bord. Som EU:s ordförandeland blir det Reinfeldt och hans ministrar som ska få EU:s regeringar att enas med det trilskande parlamentet. Striden står kring ett tillägg som säger att ingen ska kunna stängas av från internet utan domstolsprövning. Till skillnad från en majoritet i parlamentet vill inte EU:s regeringar ha med tillägget. I Sverige ligger frågan hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

FRA och signalspaning

FRA-lagen blev förra sommarens hetaste fråga och en av regeringens svåraste. Motståndet mot att Försvarets radioanstalt, FRA, skulle få spana på all kabeltrafik som passerar Sveriges gränser var massivt. Riksdagen sa till slut ja men med kravet att regeringen skulle återkomma med mer skydd för den personliga integriteten. I maj kom regeringens förslag. Bland annat ska en domstol ge tillstånd för signalspaning. Syftet med signalspaning måste stå i lagen och den som har blivit utsatt för spaning ska få reda på det. I höst ska riksdagen säga ja eller nej.

Efter all kritik beslutade man också att signalspaning bara får bedrivas på regeringens eller Försvarsmaktens uppdrag. Säpo och Rikskriminalen kände sig åsidosatta och i slutet av juli kommer en utredning med förslag om hur polisen ska kompenseras.

Spelutredningen

Det svenska spelmonopolet går inte ihop med EG-rätten och därför måste reglerna ändras. Förra året kom en utredning som bland annat föreslog att monopolet avskaffas när det gäller sportspel. ”Farligare” spel ska bara statliga Svenska spel få stå för. Utländska bolag hindras genom att deras IP-adresser blockeras. Kritiken blev stark och motståndarna talar om censur. På finansdepartementet arbetar man just nu med ett förslag till lagstiftning.

Moderaten Karl Sigfrid hoppas och tror att de här och liknande frågor hamnar högt på politikernas agenda.

– Nu har man sett hur viktiga det här är för unga väljare. Partierna kommer av ren självbevarelsedrift att ta frågorna på större allvar.

Vad händer annars?

– Då blir det som i EU-parlamentsvalet. Nya partier har chansen att ta sig in i riksdagen. Det som hände i EU-valet är ingen engångsföreteelse.

Följ ämnen i artikeln