Polisen fick order: Gör inget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-24

I 20 minuter tittade en polispatrull på när gärningsmännen rånade värdedepån.

Patrullen var snabbt på plats – men fick order om att inget göra.

Strax efter rånlarmet anlände en polispatrull från Västbergas polisstation.

– Fyra eller fem poliser stod nedhukade bakom bilen och släppte förbi lastbilar och bilar. En av poliserna hade draget vapen, säger en granne.

”Verkade slappt”

Men där blev polispatrullen sittande. Ytterligare två polismän, en civilt klädd och en i uniform, syntes i närheten.

Allt medan rånarna gick in i huset, avfyrade två sprängladdningar och sedan flydde från platsen.

– Jag trodde att det var en övning eftersom allt verkade så slappt och nonchalant.

”Ville vänta”

Polispatrullens passivitet på platsen var medveten.

– Vi trodde att rånarna var tungt beväpnade och välorganiserade och ville vänta med att gå in innan vi hade rätt resurser och kompetens, säger polismästare Christian Agdur, chef för Stockholmspolisens operativa avdelning.

Poliserna ansökte om att få skjuta ner helikoptern.

Men polisledningen sa nej – och de fick stå och titta på när rånarna flög iväg.

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.