Experten: "Nej-rösten stärker regeringen"

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-05

Nu väntar förhandlingar mellan långivarna och en stärkt grekisk regering, tror statsvetaren Sverker Gustavsson efter att det grekiska folket röstat nej under söndagen.

Samtidigt menar ekonomiexperten Andreas Hatzigeorgiou att läget i Europa nu är ännu mer osäkert.

Några timmar innan det slutgiltiga resultatet förkunnats pekar det mesta på att nej-sidan vunnit en jordskredsseger i den grekiska folkomröstningen. Greklands finansminister Yanis Varoufakis utropade segern strax före klockan 22.00.

Sverker Gustavsson, professor emeritus i statskunskap vid Uppsala universitet, är förvånad över att nej-sidan fick en så klar majoritet.

– Jag hade räknat med att det skulle vara betydligt jämnare, säger han.

Det övertygande stödet som folket visat regeringen genom att rösta nej är något som långivarna IMF, ECB och EU måste förhålla sig till, menar Sverker Gustavsson.

Ryssland och Kina håller koll

– Jag tänker att EU är betraktade av Kina, USA och Ryssland. EU måste agera utifrån principen att rädda EU-konstruktionen. Man ska inte snöa in på det tekniska och tänka att man måste förhandla om det ena eller andra villkoret. Det viktiga är att folket har sagt ifrån här och då måste man börja förhandla utifrån den premissen. Det är klart besvärligt, säger Sverker Gustavsson.

Frågan som många ställer sig är - vad händer nu?

Det är mycket osäkert, menar Andreas Hatzigeorgiou som är chefsekonom på Stockholms handelskammare och expert på internationell ekonomi.

– Grekland seglar längre ut på outforskat vatten. Nej-rösten skapar större osäkerhet kring Greklands roll i Europa. Att de säger nej till långivarnas krav och reformer gör att det finns en spricka mellan Grekland och Europa som är svår att överbrygga, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Han tror inte att valresultatet kommer att ge Tsiprasregeringen mer styrka i förhandlingar med långivarna.

Greklands regering kan stärkas av resultatet

– Syriza tolkar detta som att de har ett förstärkt mandat att säga nej till långivarna, men det gör det inte. De har bråkat i fem månaders tid med euroländerna och IMF så det är ingenting nytt för deras del. Det som komplicerar det hela är att de utlyst ett val istället för att fortsätta förhandla i konstruktiv anda, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Sverker Gustavsson tror ändå att premiärminister Alexis Tsipras stärks av valresultatet.

– Det kommer att bli förhandlingar för att lösa problemet med en stärkt grekisk regering. Merkel åker till Paris i morgon för en överläggning med Hollande och de måste notera att Tsipras har ett stöd som de nog inte hade räknat med, säger han.

"Ökad osäkerhet i Europa"

Det grekiska folkets tydliga nej kommer att skapa osäkerhet i Europas ekonomi, tror Andreas Hatzigeorgiou.

– Det ökar osäkerheten och riskerna förknippat med Grekland. Risker är ett gift för tillväxt och investeringar. Europa har återhämtat sig de senaste månaderna och det finns en risk att Greklandskrisen dämpar den återhämtningen, säger han.

Följ ämnen i artikeln