Advokat i Lisa-fallet entledigas

Uppdaterad 2015-06-16 | Publicerad 2015-06-15

Begärde själv att bli utbytt

En av de misstänkta brödernas advokat anmäldes för jäv. Anledningen var att advokaten tidigare varit ordförande i Missing People.

– Jag menar att jag inte alls är jävig, säger advokaten till Aftonbladet.

Men under eftermiddagen entledigades hon efter beslut av tingsrätten.

Helena Svärd heter advokaten som i helgen förordnades som offentlig försvarare åt den 35-årige mannen som misstänks för mordet på Lisa Holm.

En privatperson anmälde henne under måndagen för jäv. Enligt anmälan kan Helena Svärd misstänkas vara jävig eftersom hon tidigare varit ordförande i Missing People.

"Undrar om Helena Svärds tidigare koppling till Missing People kan anses som jäv? Hon har i egenskap av ordförande varit med och tagit viktiga beslut i frågor om hur Missing People ska jobba, hon kan Missing Peoples svaghet/brister - men också deras styrkor. Hon kanske rentav har kontakter i organisationen som har berättat bakom-informationen till söken/fynden/ tipset", står det i anmälan till tingsrätten.

Men Helena Svärd menade att det inte alls förelåg någon jävssituation.

– Jag kan inte se hur mitt engagemang i Missing People kan påverka min roll som försvarare eller äventyra min lojalitet mot min klient, skriver hon i ett svar till tingsrätten.

Till Aftonbladet säger hon att Missing people organiseras med hjälp av allmänheten.

– Det skulle ju innebära att jag har en jävssituation mot allmänheten, det tycker jag inte man kan säga.

Inte heller åklagaren ansåg att det som framkommit skulle göra Helena Svärd olämplig som försvarare, skrev han i en inlaga till rätten.

Men trots detta entledigades Helena Svärd som försvarare under måndagseftermiddagen.

Detta efter att Helena Svärd själv begärt att entledigas.

"Med hänsyn till den mediestorm som varit i målet angående eventuellt jäv önskar jag att tingsrätten entledigar mig och utser en ny offentlig försvarare åt min klient", skrev hon i ett mejl till tingsrätten.

Till Aftonbladet säger hon:

– Jag begärde att bli entledigad för att det har varit så mycket skriverier i media huruvida jag är jävig eller inte. Det känns inte bra om det i sig kan innebära ett misstroende.

Hur ställer sig din klient till att få ny försvarare?

– Jag vill inte kommentera det. Jag har yppandeförbud i allt som rör ärendet.

Följ ämnen i artikeln