Hemliga mejl: Blairs lögn om Irakkriget

Publicerad 2015-10-18

Tony Blair sa 2002 att han ville se en diplomatisk lösning för hur man skulle hantera Irak.

Tidigare hemliga Clinton-mejl pekar på att det var en lögn.

2003 invaderade USA Irak, med brittiskt stöd.

Våren 2002 träffades de dåvarande ledarna för Storbritannien och USA, premiärminister Tony Blair och president George W Bush, på den senares ranch i Texas. Sedan tidigare är det känt att de diskuterade Irak, som USA menade utgjorde en fara i och med de massförstörelsevapen de hävdade fanns i landet.

I en konversation mellan USA:s dåvarande utrikesminister, Colin Powell, och president Bush – som nu offentliggjorts i och med att det amerikanska utrikesdepartementet släppt mejl som Hillary Clinton tagit emot på ett privat mejlkonto – framgår nya detaljer om mötet, skriver Daily Mail.

Mejlet skickades en vecka innan Bush träffade Blair och i det skrev Colin Powell att britterna kommer att följa USA vid en väpnad insats i Irak.

Visades unik gästfrihet

Vidare skrev Powell att Blair på mötet skulle presentera ”strategi, taktik och offentliga uttalanden som kan stärka stödet för vårt gemensamma mål”. Han skriver också att Blair har förmågan ”att skapa en trovärdig bild för offentligheten om att Irak utgör ett hot mot världsfreden”.

Ett problem fanns dock. På hemmaplan hade inte Blair det breda stöd som behövdes för att möjliggöra en brittisk uppbackning. Powell skrev att de brittiska väljarna kommer att leta efter tecken på att de två länderna agerar som jämlika.

När Blair bjöds in till ranchen i Texas blev han den förste världsledaren som fick stanna två nätter. Han fick oväntat också sitta med på en av de dagliga genomgångar som Bush hade med CIA.

Efter vistelsen sa Blair att Storbritannien var beredda att stöda en amerikansk militär insats, men bara om de diplomatiska alternativen blivit uttömda.

’Skulle ge råd’

Fem månader efter mötet presenterade den brittiska regeringen dokumentet ”Iraks massförstörelsevapen: Den brittiska regeringens bedömning”.

I dokumentet fanns inga förslag för en diplomatisk lösning.

Colin Powell skriver i sitt mejl till George W Bush att Blair inför mötet i Texas skulle komma med råd om hur de två länderna skulle få godkännande från FN:s säkerhetsråd och hur de skulle kunna visa att de tänkt på tiden efter ett krig.

I Storbritannien hade Blair fått stöd för brittiskt stöd till USA.

Irak invanderas i mars 2003.

Låg till grund för IS

I Irak hittades aldrig några fungerande massförstörelsevapen, bara rester som inte utgjorde något hot.

Kritiker menar att bristen på planering just för tiden efter kriget bidrog till att över 100 000 människor dog och att ett maktvakuum uppstod som senare kom att ligga till grund för Islamiska staten.

En talesperson för Tony Blair säger till Daily Mail att uppgifterna från mejlet går i linje med vad premiärministern sa 2002.

Mejlet som släppts är från tiden då Hillary Clinton var utrikesminister under Barack Obama. Det är okänt varför hon begärt att få Powells mejl till sig.