Han räddade flera av sina klasskamrater

Publicerad 2015-10-02

Chris Mintz skadades själv svårt i massakern

Han började dagen med att gratulera sin son på 6-årsdagen.

Ett kort tag senare sköts Chris Mintz med fem skott – för att rädda sina skolkamrater.

– Aldrig att han bara skulle stå vid sidan av och se på när någonting så fruktansvärt händer, säger Mintz kusin Derek Bourgeois.

Chris Harper-Mercer, 26, sköt i går ihjäl nio personer och skadade sju i massakern på Umpqua community college i Roseburg i amerikanska delstaten Oregon.

Det vägrade Chris Mintz, 30, att stå vid sidan av och bara se hända.  Krigsveteranen gick till attack mot gärningsmannen och försökte stoppa honom från att döda fler studiekamrater – men sköts själv fem gånger och fick föras till sjukhus. Nu hyllas han som en hjälte.

Måste lära sig gå igen

– Jag har fått höra att han gav sig på skytten, säger Mintz kusin Derek Bourgeois till Daily Mail. Det låter precis som honom, han skulle aldrig bara kunna stå och se på när någonting så fruktansvärt händer.

Derek Bourgeois skriver senare i en uppdatering på Facebook att han pratat med Chris Mintz:

”Han är mycket upprörd över att människor dött och önskar att han kunnat rädda alla”.

Enligt kusinen, som efter gymnasiet blev soldat i armén tillsammans med Mintz, så skadades inte några av Mintz vitala organ när han besköts. Men båda hans ben ska ha brutits och hjälten måste nu lära sig gå igen.

– Han kunde lätt ha dött, säger Mintz faster Wanda till Fox8. Jag tror verkligen att om han inte var en så stark, ung kille så kunde han ha dött.

Gillade att uppleva livet

Mintz hade varit soldat i tio år innan han flyttade till Oregon för att vara närmare sin son Tyrik. Just den här torsdagen inledde han med att önska sonen grattis på sexårsdagen på Facebook innan han åkt till Umpqua community college – där han några timmar senare hamnade mitt i blodbadet. Enligt Daily Beast hördes Mintz skrika: ”Det är min sons födelsedag”, när han låg svårt skadad på skolans golv.

I september hade han i ett livsbejakande inlägg på Facebook skrivit om hur han älskade att reflektera över livet och de personer han mött på sin resa.

”Varför slösa tid på att undra, när jag kan njuta av att uppleva livet. Minnen är det som gör livet värt att leva, även de dåliga ger dig möjligheten att älska de goda”, skrev Mintz.

Chris Mintz opererades under hela torsdagen för sina svåra skottskador men hans tillstånd uppges vara stabilt, enligt amerikanska medier.

Följ ämnen i artikeln