Lena Mellin: ”De vann debatten”

Uppdaterad 2015-12-17 | Publicerad 2015-10-11

Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven vann hela partiledardebatten.

Det tycker Aftonbladets Lena Mellin.

– De som syntes mest var de som borde synas mest. De brukar vara bleka, men de båda tog mycket plats, säger hon.

Nu är partiledardebatten slut. Decemberöverenskommelsen, flyktingarna, jobben, hushållen och Nato har diskuterats när partiledarna ställdes mot varandra i SVT.

Och de stora vinnarna i debatten är enligt Lena Mellin statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag tycker faktiskt att de är vinnarna, eftersom de har klivit fram i sina roller och jag är ganska förvånad att de gjorde det. De var inte så tråkiga som de brukar utan klev fram i sina roller, säger hon.

Mycket har kretsat kring dem. De har enligt Mellin fått många frågor, men också tagit väldigt många av frågorna, kanske oftare än vad de brukar.

– Det var en bra debatt med stort engagemang och olika åsikter i de sakfrågor som togs upp.

Ungerska taggtråden

Den allra hetaste frågan i debatten var enligt Mellin flykting- och migrationsfrågan. När det ämnet diskuterades haglade anklagelserna i luften mellan partiledarna.

Enligt Mellin var det mest intressanta när Ebba Busch Thor hävdade att hela regeringen byggt upp sin politik på det 70 kilometer långa stängslet mot balkan.

– Det kanske inte var så roligt, men det var bra uttryckt när Ebba Busch Thor sa att regeringen stöder sin politik på den ungerska taggtråden. Och det var ingen som sa emot, konstigt nog, säger hon.

"Alla ville ta ansvar"

Enligt Lena Mellin har kvällens debatt varit väldigt högljud. Debatten om DÖ var inte särskilt het, men däremot hettade det till om både flyktingpolitiken och jobben.

– I början var det många utsträckta händer om vikten av att alla ska ta ansvar för landet.

Nu säger hon att Sverige kommer styras som det brukar styras. I och med att DÖ har upphört kommer besluten att tas i riksdagen, precis som det brukar vara.

– Den djupa förtroendeklyftan mellan regeringen och den borgerliga oppositionen har nu förbytts till en önskan om att samarbeta, säger hon.