Alla mot Trump - kan det stärka den utskällde?

Aldrig tidigare har en amerikansk presidentkandidat haft en så massiv vägg av motstånd mot sig.

Ledarreaktioner, partier och andra i etablissemanget oavsett partifärg pekar ut Donald Trump som en stor katastrof för USA och världen.

Ändå står han på benen med en fortsatt chans att bli president.

Efter Trumps sexistiska video är det som proppen gått ur.

Fler än 40 kongressmän ur hans eget parti tar sin hand ifrån Trump och meddelar att de inte tänker rösta på honom i valet.

Paul Ryan, republikanernas talman i representanthuset, vägrar i fortsättningen att delta i kampanjmöten med Trump eller försvara honom offentligt. Ryan har gett upp hoppet om Vita huset och försöker istället rädda partiet från en storförlust i valet som skulle ge demokraterna kontrollen över senaten och kanske även representanthuset.

USA Today, landets enda rikstäckande tidning har aldrig tidigare stött en kandidat. Nu uppmanar de sina läsare att rösta på Hillary Clinton.

– Rösta för allt i världen inte på Donald Trump skriver tidningen.

Facktidningen Foreign Policys hela redaktion gör ett gemensamt uttalande där de samfällt pekar ut Trump som ett hot mot USA och världen.

"Chockerande"

"Listan av skäl till att Trump utgör ett sådant hot är så lång, att det i själva verket är chockerande att han är presidentkandidat för ett av de stora partierna", skriver merarbetarna.

Inte en enda ledande tidning i USA stöttar den republikanske kandidaten vilket är unikt.

Istället för att bli knäckt av all denna fientlighet verkar det som Trump suger energi ur att "alla" är emot honom. Han hävdar att han struntar i partiets stöd och att han är glad över att "bojorna nu är av".

Inför kärnväljarna stärker det hans image som obekväm sanningssägare.

Med all denna opposition borde Donald Trump rimligen inte ha en chans att vinna valet. Ändå är det fortfarande nationellt över 40 procent av amerikaner som säger att de tänker rösta på honom. Många trots att de egentligen inte gillar honom.

Otänkbart

I går träffade jag Scott Klug, tidigare republikansk kongressman på en tillställning på amerikanska ambassaden. Han redogjorde för varför han tycker Trump är en katastrof som kandidat men avslutade med att säga att han ändå tänker rösta på honom. Av det enkla skälet att det för honom som republikan vore otänkbart att inte rösta på den republikanske kandidaten.

Att inte rösta alls vore ett svek mot demokratin.

Det är med andra ord inte bara arga, vita män som blivit av med sina jobb som röstar för Trump. Den gruppen är alldeles för liten för att Trump ska kunna nå den position han har i opinionen.

En annan förklaring är att rasismen åter blivit en faktor i USA och att merparten av hans anhängare utgörs av främlingsfientliga amerikaner som vill sätta stopp för invandringen. Förmodligen ligger det närmare sanningen men jag tror ändå inte det är hela förklaringen.

Amerikanerna, med självförtroendet det ger att vara världens mäktigaste nation, har länge levt med tron på den amerikanska drömmen. Med två tomma händer och hårt arbete kan vem som helst arbeta dig upp till samhällets topp.

Förrådda

De senaste 20 åren, framförallt sedan finanskrisen slog till 2008 har tilltron till den amerikanska drömmen eroderats kraftigt. De ekonomiska klyftorna har ökat kraftigt. Den stora majoriteten arbetare har nästan inte fått några reallöneökningar överhuvudtaget de senaste två decennierna.

Globaliseringen lett till att många fått lämna relativt välbetalda industrijobb för att istället bli arbetslösa eller ta låglönejobb inom servicesektorn. De rikaste amerikanerna har däremot kunnat håva in ännu mer pengar.

Detta har skapat en känsla hos människor att de blivit förrådda av samhället och de som styr. Den amerikanska drömmen har förvandlats till en mardröm.

Så när samma personer och institutioner som väljarna känner sig lurade av pekar ut Trump som inkompetent och farlig så är det väldigt många som inte lyssnar.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö