Knivhöggs elva gånger

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-29

Dog på operationsbordet

Anna Lindh attackerades den 10 september av en knivbeväpnad man på NK i Stockholm.

Hon fördes till Karolinska sjukhuset med svåra skador på levern och viktiga blodkärl.

Tidigt nästa morgon dog hon i samband med operationen.

Övervakningsbilder på Mijailo Mijailovic från varuhuset NK i Stockholm.

Vid fyratiden på eftermiddagen anföll Mijailo Mihajlovic Sveriges utrikesminister Anna Lindh med kniv när hon tillsammans med en vän besökte varhuset NK.

Anna Lindh var vid medvetande när ambulansen kom och enligt de första uppgifterna hade hon bara skadats i armen. Ganska snart blev det dock klart att hon var svårt skadad.

Aortan skadad

När hon kom fram till sjukhuset hade hon elva knivhugg på kroppen. En lungsäck var punkterad och hon hade svåra skador på levern. Flera viktiga blodkärl i buken, som portådern och aortan, var skadade.

På Karolinska inleddes ett intensivt arbete för att rädda hennes liv. Totalt deltog ett 50-tal läkare och sköterskor i arbetet som varade i mer än tolv timmar. Hela 45 påsar blod användes, ungefär det tiodubbla jämfört med vad en vuxen människa har i kroppen.

Sades vara stabil

Vid ettiden på natten uppgav Karolinska att blödningarna hade reducerats och vid två sades hennes tillstånd vara bättre med stabiliserad cirkulation.

Halv fem blev dock hennes lungfunktioner åter sämre och efter ytterligare en timmes kamp avled Anna Lindh klockan 05.29 på morgonen. Blodförlusten på grund av de inre blödningarna var för stor.

I efterspelet till attacken har ambulanspersonalen berättat hur de blev sinkade på platsen innan de kunde komma fram och hjälpa Anna Lindh. Karolinska sjukhuset har också fått kritik för att obehöriga tittat i Anna Lindhs journal när hon fick vård.