Elprischocken

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-08

Vinterns elpriser kan bli de dyraste någonsin.

Anledningen: En havererad kärnkraftsreaktor, ett sinande vattenförråd och - den stränga vinterkylan.

– Är du orolig så byt till fast pris. Då blir det i alla fall inte värre, säger elanalytikern Magnus Askaner.

Sedan i lördags ligger kraftverket Oskarshamns tredje reaktor nere.

– Vi gör precis det vi kan. Just nu pågår en inspektion och den är klart först i slutet av veckan, säger Anders Östberg, informationschef på Oskarshamnsverket.

Kommer skjuta i höjden

Detta, kombinerat med den senaste tidens stränga kyla och låga nivåer i vattenmagasinen, innebär det att elpriset nu kommer att skjuta i höjden.

Och enligt elanalytikern Magnus Askaner på elprisguiden.se, kan priserna i vinter bli de dyraste någonsin.

– Redan när nyheten om att kraftverken hade stannat kom ut, steg priserna på elbörsen med 4-5 procent. Håller det sig på den här nivån så blir det en av de dyraste månaderna någonsin i Sverige, säger han.

”Lås priset”

Redan i fjol steg elpriserna till rekordhöga nivåer. Anledningen då var precis som i år den stränga vargavintern, men också att elproducenterna passade på att renovera den föråldrade kraftverksparken. Resultatet blev att man var tvungen att använda mer vatten än tidigare, vilket alltså visar sig på elmarknaden i dag.

Enligt Kaj Forsberg, elmarknadsanalytiker på teknikkonsultföretaget Sweco, är det framför allt hushåll med rörliga priser som påverkas chockhöjningen.

– För dem kommer elpriserna fortsätta ligga högt och stiga. Vi tror inte på någon märkbar sänkning den närmaste tiden, säger han.

För den som är orolig över sin privatekonomi rekommenderar Magnus Askaner att låsa priset.

– Visst det är inte billigt men det blir åtminstone inte dyrare än vad det är nu, säger han.