Så blir du kunglig, lille vän!

Publicerad 2013-09-03

Den väntade prinsessbebisen blir femma i successionsordningen.

Om barnet uppfyller grundlagens krav på bland annat religionstillhörighet och medborgarskap.

– Jag skulle bli mycket förvånad om föräldrarna vill straffa ut barnet från tronföljden, men det bestämmer de så klart själva, säger historikern Dick Harrison.

Barnet beräknas komma till världen i början mars nästa år.

Men för att prinsen eller prinsessan ska räknas i i den svenska tronföljden ställer grundlagen en del krav.

– För det första måste barnet bli svensk medborgare, säger Dick Harrison, historiker.

Han gissar att barnet kan komma att få dubbelt medborgarskap, vilket reglerna tillåter. Men den blivande tronarvingen måste också bekänna sig till den evangelisk-lutherska tron.

– Där kan man stöta på problem i och med att Chris är katolik. Men jag skulle bli väldigt förvånad om föräldrarna vill straffa ut barnet från tronföljden, säger Harrison.

Madeleine får heller inte bli drottning i ett annat land, och barnet måste tillbringa "en del" av sin uppväxt i Sverige.

– Det där är en gråzon, kungligheter behöver inte leva helt och hållet i Sverige, men man måste ha någon slags permanent boning på något sätt, säger han.

Inte bo i Sverige på heltid

I en intervju med Svenska Dagbladet i mitten av juli sade prinsessan Madeleine att hon och maken kan tänka sig att flytta till Sverige i framtiden, men att det är New York som gäller ett tag till.

Hur graviditeten påverkar tankarna kring parets boende är oklart.

Dick Harrison menar att det, rent logistiskt, är svårt för familjen att bosätta sig i Sverige permanent just nu med tanke på Chris yrkeskarriär. Men han tror ändå att prinsen eller prinsessan ändå kommer att växa upp i Sverige till stor del.   

Föder i Sverige

Hovets informationsavdelning har inga uppgifter om var förlossningen planeras ske. Enligt Aftonbladets hovexpert, Jenny Alexandersson, blir det med stor sannolikhet i Sverige.

– Här har hon ju, precis som sin syster, möjlighet att ta stå i kontakt med livmedikusarna och jag tror också att hon känner stort förtroende för den svenska sjukvården, säger hon.

Var prinsessparet kommer att bosätta sig i Stockholm är heller inte officiellt. Madeleine har en lägenhet vid kungliga Hovstallet i Stockholm. Mer troligt är dock att familjen får ta över Villa Parkudden, menar experterna.

–  Hovet håller på att tömma huset på hyresgäster och planen är att det ska stambytas och renoveras nu framöver. Bygganden var ju tänkt som bostad åt Madeleine redan när hon var förlovad med Jonas Bergström, säger Jenny Alexandersson.