"Kvinnor döms hårdare"

Publicerad 2014-03-26

Listan på manliga programledarduos i tv är lång.

Men när två kvinnor dyker upp i rutan får de kritik.

– Kvinnor döms utan tvekan hårdare, säger Fredrik Virtanen, som diskuterar ämnet i Aftonbladets "Partiprogrammet" ikväll.

Filip och Fredrik. Erik och Mackan. Schyffert och Rheborg. Manliga programledarpar har dominerat i tv-rutan under decennier, något som retat upp bland andra Aftonbladets krönikör och tv-domare Fredrik Virtanen.

– Det stora problemet är att alla – även kvinnor – föredrar män. Det visar tv- och lyssnarsiffror. Det krävs ett långsiktigt, medvetet arbete för att bryta partriarkala strukturer, säger han.

Enligt Virtanen är män inte på något sätt roligare än kvinnor.

– Men publiken, efter 100-tals år i ett manssamhälle, är mer vana att se män i upphöjda positioner. Den position gör att de också kan fåna sig betydligt mer än kvinnor.

För två veckor sedan hade Carina Berg och Christine Meltzer premiär med sitt "Berg & Meltzer i Amerika" i Kanal 5. Programledarna kritiserades då i en krönika i Expressen och beskrevs som "två fnittrande tonåringar i yngre medelåldern" - något som mött kritik från bland andra radioprofilen Emma Knyckare i den mycket delade krönikan "Jag är trött på manlig vänskap i tv".

I kväll tas mansdominansen  upp i "Partiprogrammet". Förutom Fredrik Virtanen medverkar Lars Beckung, VD på Mexikomedia som bland annat gör Filip och Fredriks program som går i Kanal 5.

Partiprogrammet sänds live från Scandic Grand Central onsdagar klockan 19.00.