Efter serverbranden: ”De flesta tjänsterna fungerar igen”

Publicerad 2014-01-03

De värsta skadorna efter den serverbrand, som orsakade många statliga hemsidor att krascha, tycks nu ha lagt sig.

Många av de drabbade hälsar att de har fått igång sina hemsidor igen men att där fortfarande finns vissa funktioner som ännu inte fungerar.

Under nyårsnatten inträffade en stor brand på IT-företaget Evrys serverhall på postterminalen Tomteboda i Stockholm.

Ingen kom till skada i branden men i samband med att strömmen försvann fick många statliga myndigheter och företag, som är kunder hos Evry, sina hemsidor kraschade.

Detta efter att ett mjukvarufel upptäcktes när man startade om systemet. Nu hälsar Evry att det mesta är återställt.

– Vår status nu är att de flesta tjänsterna fungerar igen. Det enda vi fortfarande har problem med är Postens hemsida. Vi samarbetar nu för fullt med Posten för att få tillbaka funktionen till det normala så snabbt som möjligt, säger Geir Remman, kommunikationsansvarig hos Evry.

Det viktigaste först

Några av de drabbade utöver Posten har varit SL, Systembolaget, SBAB och CSN.

Enligt Geir Remman har man prioriterat utefter det som ansetts mest viktigt för samhället och infrastrukturen när man har återställt många av de drabbade kundernas hemsidor.

– Prioriteringen är att ta det viktigaste för samhället först, säger han.

Men trots att hemsidor allt eftersom har kommit tillbaka saknas fortfarande möjlighet att använda vissa funktioner hos några av de drabbade företagen och myndigheterna.

– Det ser ganska bra ut. Det mesta av funktionerna funkar på sajten. Dock går det inte att logga in på det som kallas Mitt SL eller att e-handla biljetter. Men reseplaneraren och realtidsinformationen funkar som det ska, säger Christian Hoffmann, presskontakt hos SL.

CSN åter i drift

Den hemsida vars krasch som dock orsakade mest problem för användarna var CSN:s hemsida.

Oroade studenter har sen serverbranden inte kunnat skicka in sina studieförsäkringar eller kunnat ansöka om studiemedel och därmed inte kunnat få sina pengar inför den kommande terminen.

Ifrån CSN:s håll hälsar man att detta problem nu har lösts.

– Hemsidan är åter igång. Man kan alltså skicka in sina studieförsäkringar eller ansöka om studiemedel via hemsidan återigen. Det funkar även att skicka e-post till oss igen, säger Carl-Johan Stolt, presskontakt hos CSN.