Malin, 35, blöder sedan ett år tillbaka – operationen ställdes in

Regionen har flest uteblivna operationer i landet: Vill bara ha hjälp

Uppdaterad 2022-02-21 | Publicerad 2022-02-20

KARLSTAD. Malin skulle opereras för att ta ut sin spiral och kanske äntligen få svar på varför hon blöder och får utdragna smärtanfall.

Men operationen ställdes in i sista stund – och nu har hon förlorat sin plats i kön.

– När smärtorna är som värst ligger jag i en hundsäng på toaletten i flera timmar, säger hon.

Det började för mer än ett år sedan. Blödningar från underlivet och smärtsamma kramper i magen. Sedan dess kommer anfallen minst en dag i veckan, en dålig vecka kan det bli fyra dagar med anfall som håller i sig i timmar.

Då ligger Malin, 35, i fosterställning på en hundsäng inne på toaletten.

– När det är som värst måste jag vara där inne i flera timmar eftersom jag både blöder och kräks, säger hon.

I januari förra året blev hon akut inlagd på gynmottagningen för att hon inte kunde behålla något av det hon fick i sig. Vid tre tillfällen har hon lagts in på sjukhus. En teori är att det är hennes spiral som orsakar blödningarna och kramperna.

– De har sagt olika saker hela tiden. En läkare sa att jag skulle ta ut spiralen, en annan undrade ifall jag hade två spiraler insatta. Någon sa ”det är nog bara lite vatten i livmodern” och en annan sa att det ”nog bara var cystor som spruckit”, säger Malin och fortsätter.

– Ibland när jag åkt in akut har de sagt att smärtan och blödningarna beror på ångest och stress.

Malin tillsammans med hunden Spader.

”Såg inte ut att må dåligt”

Slutligen bestämde en läkare att Malin skulle genomgå en titthålsoperation på Centralsjukhuset i Karlstad för att försöka ta reda på vad som orsakar smärtorna. Samtidigt skulle man ta ut hennes spiral, som snart suttit inne i fem år.

Hon låg inne på sjukhuset, hade fastat och var förberedd för operation, när den blåstes av i sista minuten. En mer akut patient behövde gå före.

– Sedan kom en läkare och sa att jag inte såg ut att må så dåligt och att vi skulle avvakta, säger Malin, som skickades hem utan operation.

– Jag önskar bara att de hade gått in och tittat så man hade kunnat hitta felet eller ta ut spiralen i alla fall. Och man ska bara ha den i fem år, nu har jag gått över tiden.

Ett nytt besök för bedömning sattes i september, men det blev också inställt på grund av pandemin.

”En läkare sa att jag skulle ta ut spiralen, en annan undrade ifall jag hade två spiraler insatta”, säger Malin.

Störst operationsberg i landet

Under 2020 och första halvan av 2021 minskade antalet operationer med 35 procent i Värmland, enligt SVT, bland de sämre siffrorna i landet.

Nära 13 000 operationer har uteblivit i Värmland under pandemin, visar Aftonbladets granskning. Det är det största operationsberget i hela landet sett till befolkning: 457 operationer per 10 000 invånare. Snittet för riket är 163.

Mikael Bergenheim, chef för område slutenvård, menar att siffran inte är rättvisande.

– Vi vet att många som inte blev erbjudna vård under pandemin inte längre kommer att behöva vård efter pandemin, så uppskattningar kring hur mycket vård vi ska ta igen blir teoretiska.

Enligt Bergenheim har arbetet med att beta av inställda operationer trappats upp under hösten och nu står 5 300 personer i kö, vilket är 600 fler än 2019 innan pandemin bröt ut.

– Vi har köpt in operationer och opererat på helger och i vissa fall även kvällar. Pandemikön ska vara borta under året. Men sedan gick vi in i pandemin med för många väntande på listan, vi måste fortsätta korta köerna.

”Spader behöver ju vara aktiv för att må bra, men när jag har så ont så kan jag inte ens gå ut med henne”, berättar Malin.

Svårt att hantera vardagen

Malins spiral har suttit inne på övertid och hon står inte längre i operationskön. För att hamna på väntelistan måste hon få en ny bedömning. Något sådant besök har ännu inte bokats in. När hon väl ställs i kön kan väntetiden vara några månader, enligt vad hon fått veta från sjukvården.

– Jag förstår att jag inte är den som har det värst och att det finns andra som behöver gå före. Men jag har haft det så här varje vecka i ett år nu, jag är så trött.

Smärtorna gör henne orkeslös. De gör också att hon har svårt att hantera vardagen eftersom attackerna tvingar henne att vara hemma nära toaletten. Det blir svårt ta hand om hunden Spader, hennes bästa vän.

– Hon behöver ju vara aktiv för att må bra, men när jag har så ont så kan jag inte ens gå ut med henne. Nu hoppas jag att en kompis ska kunna ta henne när anfallen kommer. Men om det inte fungerar så måste jag sälja henne.

Är du orolig för vad som är fel?

– I början var jag jätteorolig och tänkte en massa på om det är någon skada. Vad är det som händer? Nu har det gått så lång tid så nu orkar jag inte tänka på det, jag vill bara inte ha ont mer.

– Det är så hemskt att bara vänta på att vänta.